Projekat "Zelena Srbija" realizovan u Opštini Čajetina

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa Opštinom Čajetina i kompanijom Color Media Communications, realizovao je akciju sadnje drveća u Opštini Čajetina u okviru projekta „Zelena Srbija“.

Projekat je do sada realizovan u saradnji sa brojnim ambasadama u Srbiji, a podršku akciji sadnje drveća u Čajetini pružila je Ambasada Kraljevine Belgije, tako da je akciji sadnje drveća prisustvovao Nj. E. Kun Adam, ambasador Belgije u Srbiji.

Ovom prilikom zasađene su zimzelene biljke, mahom smrče, koje su autohtona sorta i pejzažno odgovaraju planinskom predelu na kom dominira borova šuma kakav je i predeo Zlatibora.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović prilikom sadnje istakao je da "najbolji primer dobre prakse možemo da vidimo sa visine, sa planine, jer ako mi ne vodimo računa o zdravoj životnoj sredini, ni gradovi u nižim predelima ne mogu biti zdravi. Opština Čajetina jedna je od retkih lokalnih samouprava koja nema divljih deponija na svojoj teritoriji i uveren sam da ćemo za najdalje dve godine biti proglašeni za prvu ekološku opštinu u Srbiji", kazao je Stamatović.

Ambasador Kraljevine Belgije u Srbiji Nj. E. Kun Adam prisustvovao je sadnji drveća i tom priliko se zahvalio Opštini Čajetina što učestvuje u akciji pošumljavanja Srbije i istakao je pohvalu što u sadnji učestvuje veliki broj mladih ljudi.

"Moje i prisustvo drugih kolega ambasadora u drugim opštinama i gradovima Srbije je čin podrške Srbiji u njenim naporima da se, baš kao i mnoge države Evropske unije, na najkvalitetniji način izborimo sa posledicama klimatskih promena koje prete da smanje kvalitet života svih nas", naveo je Adam.

Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) Slađan Velinov istakao je da je cilj tog projekta zaštita životne sredine i podizanje svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija koliko je značajno ozelenjavanje naše Srbije.

"Dolaskom na Zlatibor želimo da damo podršku očuvanju autentičnosti jedne od najlepših planina Srbije, na kojoj su generacije turista odrastale i provodile svoje slobodno vreme", kazao je Velinov.

U okviru projekta „Zelena Srbija“, koji se već treću godinu zaredom sprovodi, sadnja drveća se organizuje u 10 gradova i opština Srbije na godišnjem nivou. Opština Čajetina je 21. opština po redu koja se priključila projektu.

Projekat su podržale kompanija Eurobank Direktna i Javno preduzeće „Vojvodinašume“.

Foto: Goran Zlatković

Ambasada Kraljevine Belgijeambasador Belgije u Srbijicolor media communicationsDirektorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost SrbijeKun AdamMilan Stamatovićopština ČajetinaSlađan VelinovSRBATOMzelena srbija