UVRSTITE IH U ISHRANU: Koje namirnice podstiču cirkulaciju?

Dobra cirkulacija je veoma važna jer omogućava bolji transport kiseonika i hranljivih materija do tkiva vašeg tela, uklanja ugljen-dioksid i otpadne proizvode iz tkiva, a potrebna je za i održavanje života i unapređenje zdravlja svih telesnih tkiva.

Iako je neophodno, ponekad krv ne teče pravilno kroz telo, do toga može doći zbog faktora kao što su pušenje, visok krvni pritisak, dijabetes i još mnogo toga.

Međutim, postoje načini da se pospeši cirkulacija krvi. Neki od njih uključuju istezanje, upravljanje stresom, vežbanje i konzumiranja određene hrane i pića.

Cvekla

- Uobičajena u mnogim "energetskim" napicima, cvekla je poznata po svojim energetkim svojstvima - kaže dijetetičarka Sidni Grin.

Povećana energetska svojstva iz cvekle sadrže prirodne nitrate, prirodne hemikalije koje se nalaze u zemljištu, vazduhu i vodi i koriste se kao aditiv za hranu za zaustavljanje rasta bakterija i za poboljšanje ukusa i boje hrane.

Ovi nitrati pomažu u poboljšanju cirkulacije krvi kada se u telu pretvore u azot-oksid, što pomaže da se krvni sudovi prošire.

Povrće sa biljem i začinima

Dijetetičarka Ejmi Gudson, predlaže onoma koji žele da pospeše cirkulaciju da se usredsrede na "DASH" dijetu, jer je dizajniran da snizi krvni pritisak i poboljša cirkulaciju.

Ona objašnjava da ova dijeta preporučuje da jedete četiri do pet porcija povrća dnevno.

- Povrće je bogato hranljivim materijama i nema natrijuma, što je uobičajeni faktor visokog krvnog pritiska i samim tim nezdrave cirkulacije krvi - dodaje Gudson.

Ako vam je potrebno da poboljšate ukus koristite bilje i začine umesto soli.

Orasi

- Bogati omega-3 masnim kiselinama, pokazalo se da orasi pomažu u smanjenju krvnog pritiska što može pomoći protoku krvi - kaže Grin.

Ona takođe kaže da su orasi dobar izvor vitamina E, koji funkcioniše kao antioksidans i može da pomogne u funkciji endotela – oslobađajući supstance koje kontrolišu vaskularnu relaksaciju i kontrakciju, kao i enzime koji kontrolišu zgrušavanje krvi, imunološku funkciju i adheziju trombocita.

Voće bogato kalijumom

- Jedna od preporuka "DASH" dijete je da jedete hranu bogatu kalijumom - kaže Gudson. Voće kao što su urme, banane, bobičasto voće i avokado sadrže veliku količinu kalijuma.

Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti

Gudson takođe navodi da prema "DASH" dijeti kalcijum može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i poboljšanju cirkulacije.

- Konzumiranje tri porcije mlečnih proizvoda sa niskim sadržajem masti dnevno može vam pomoći da obezbedite kalcijum koji vam je potreban - kaže Gudson i dodaje da se pod porcijom podrazumeva jedna šolja nemasnog mleka ili jogurta ili oko 40 grama nemasnog sira.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

cirkulacijaDASH dijetamlečni proizvodiorasipovrcevoće