KULTURA U SRBIJI JESTE KULTURA RAZNOLIKOSTI – Održana konferencija Kulturna raznolikost Srbije: razvoj, dostignuća i izazovi

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije u saradnji sa Zavodom za proučavanje kulturnog razvitka organizovalo je danas onlajn konferenciju Kulturna raznolikost Srbije: razvoj, dostignuća i izazovi.

Svetski Dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj obeležen je po 20. put 21. maja ove godine. Na Generalnoj skupštini UNESKA 2001. godine usvojena je opšta deklaracija o kulturnoj raznolikosti, koja je priznata kao zajednička baština čovečanstva širom sveta. Deklaracija navodi da ljudsko dostojanstvo zahteva širenje kulture i obrazovanja u cilju pravde, slobode i mira. Kulturna raznolikost predstavlja snagu razvoja društva koja je utemeljena na toleranciji, međusobnom poštovanju, razumevanju i prihvatanju.

Konferenciju je otvorio Vuk Radulović, savetnik za međunarodnu saradnju u kabinetu potpredsednice Vlade Republike Srbije  i ministarke kulture i informisanja.

“Mi smo veoma ponosni na činjenicu da živimo u državi u kojoj se poštuje i neguje kulturna raznolikost sa 23 nacionalne zajednice koje u njoj žive i koje prema poslednjem popisu čine 16% celokupne populacije u Srbiji. Savremeni zakoni o pravima manjina usklađeni sa evropskim standardima kao i značajna podrška države manjinskim grupacijama podstiču bolju interkulturalnu saradnju i razmenu na koju smo svi ponosni. Ministarstvo kulture i informisanja sa svoje strane upravo organizuje posebne konkurse za finansijsku podršku projektima manjina, projektima koji podstiču međusobno razumevanje i saradnju” – istakao je Radulović prilikom otvaranja konferencije.

Učesnici prvog panela Globalizam i kultura - pobeda kulturnog pluralizma: Kulturna politika i socio-kulturni razvoj Srbije bili su Alma Rizvanović, posebna savetnica ministra, Ministarstvo kulture i informisanja, Marijana Milankov, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Čarna Milinković, Muzej Vojvodine i Virdžinija Đeković, Udruženje građana Tačka komunikacije.

Alma Rizvanović, posebna savetnica ministra, Ministarstvo kulture i informisanja istakla je da kultura u Srbiji jeste kultura raznolikosti i da “ove godine smo imali preko 4.000 konkursnih prijava upravo za konkurs koji se tiče nacionalnih manjina što znači da su nacionalne manjine spremne da afirmišu i valorizuju svoje osobenosti i posebnosti”.

Učesnice prvog panela su se usaglasile da na unapređenju kulturne politike Srbije treba raditi zajedničkim snagama, partnerstvom javnog, privatnog i civilnog sektora ističe Virdžinija Đeković, ispred Udruženja građana Tačka komunikacije kako bi sve strane izašle sa svojim problemima i zajedno se došlo do načina njihovog prevazilaženja. Marijana Milankov, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka objasnila je da je Zavod nacionalna kontakt tačka za Konvenciju o kulturnoj raznolikosti i u svojim aktivnostima Zavod se drži načela ove Konvencije. S druge strane Čarna Milinković, ispred Muzeja Vojvodine je dodala koliko je Vojvodina ceo svoj kulturni identitet izgradila na multikulturalizmu u kome svi imaju svoje mesto i u izložbama koje Muzej priprema jako se vodi računa o prezentaciji bogate kulturne baštine na najbolji mogući način.

Učesnici drugog panela Kulturne razlike - stepenik ka bogatijem životu: Kulturna raznolikost u Srbiji kao polazna tačka za suživot i uključenje svih ljudi u zajednicu bili su Pavel Surovi, direktor Kulturnog centra Kisač, Ivan Kanjuh, predsednik Radnog tela za mlade Nacionalnog saveta Rusina, Bogdana Opačić, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka i Darko Polić, upravnik "Spomen dom bana Josipa Jelačića".

U drugom panelu su predstavnici manjina Slovaka, Rusina i Hrvata govorili kako su ove manjine organizovane na području Vojvodine i na koje sve načine čuvaju svoj jezik i kulturu u okviru šireg društvenog konteksta, dok smo iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka čuli više o poziciji marginalnih društvenih grupa i načine na koji su oni uključeni u društvo i deo su srpske kulturne scene. Podrška države postoji, no prostora za poboljšanje i nove ideje i projekte uvek ima.

Srbija u Evropi prednjači u mnogim oblastima kada je u pitanju multikulturalizam. Na primer Srbija je jedna od retkih država koja ima nacionalne kulturne centre za manjinske zajednice u lokalnim sredinama, kao što je na primer Dom kulture Roma u Leskovcu. Mi smo strateški opredelji da gradimo put tolerancije i inkluzije i sigurno je da će u budućnosti veliki broj projekata i programa biti realizovano koji će još jednom potvrditi značaj kulturne raznolikosti na teritoriji Republike Srbije.

Konferenciju možete pogledati na YouTube kanalu Color Media Communications.

Alma RizvanovićBogdana OpačićČarna MilinkovićDarko PolićIvan KanjuhkonferencijakulturaKulturna raznolikost SrbijeMarijana MilankovMarko KrstićMinistarstvo kulture i informisanja Republike SrbijePavel SurovisrbijaSvetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvojVirdžinija ĐekovićVuk RadulovićZavod za proučavanje kulturnog razvitka