DRŽAVNA REVIZORSKA INSTITUCIJA: Pet milijardi dinara iz budžeta za odštete zbog ujeda pasa

Državna revizorska institucija (DRI) zaključila je da su lokalne samouprave za poslednje četiri godine potrošile mnogo novca iz budžeta za plaćanje odštete zbog ujeda pasa.

Lokalne samouprave su za poslednje četiri godine za obavljanje poslova službi zoohigijene iz budžeta izdvojile šest milijardi dinara, a u tom je periodu podneto više od 68.000 prijava građana zbog ujeda pasa, prenosi Tanjug.

Na ime odštete iz lokalnih budžeta isplaćeno je građanima preko pet milijardi dinara, navodi se u izveštaju DRI, uz ocenu da je to posledica neefikasnog pristupa nadležnih organa problemima vlasničkih i nevlasničkih pasa.

DRI navodi da je konrolisala lokalne samouprave u Leskovcu, Priboju, Negotinu i Novom Sadu, te zaključuje da Priboj i Negotin nisu obezbedili uslove za efikasno postupanje sa napuštenim životinjama, da ni posle 11 godina od usvajanja Zakona više od trećine opština nije donelo program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka, a da tri od četiri kontrolisane lokalne samouprave taj program ne sprovode u praksi.

Čak 70 odsto opština i gradova nije izreklo nijednu kaznu za neodgovorno ponašanje vlasnika pasa, niti je preduzelo aktivnosti na razvijanju svesti građana o odgovornom vlasništvu.

DRI je kontrolisanim lokalnim samoupravama preporučila da isprave uočene nepravilnosti i praksu koja nije u skladu sa zakonom, a Upravi za veterinu da planira češći inspekcijski nadzor nad sprovođenjem Zakona o dobrobiti životinja i Zakona o veterinarstvu.

Predložene su i izmene propisa i izrada nacionalne strategije za upravljanje populacijom pasa.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

odštetapsipsi lutaliceujedi pasa