OBEZBEDITE MIRAN SAN: Koju hranu bi trebalo izbegavati pre odlaska na spavanje?

Odlazak u krevet na prazan stomak može aktivirati kortizol, hormon stresa. Ali jedenje određene hrane pre vremena za spavanje može da poremeti i vaš san.

Ove namirnice bi trebalo da izbegavamo pre odlaska na spavanje:

Začinjena hrana

Ako ste veliki ljubitelj začinjene hrane, možda bi vam bilo bolje da je ostavite za ručak ili ranu večeru. Može da pokvari varenje, čak i usred noći nakon što ste već zaspali. Začinjena hrana takođe ima visok nivo kapsaicina, fitokemikalije koja povećava metabolizam i termogenez što takođe može da ometa san.

Alkohol

Alkohol dobro poznat po tome što remeti san, a mnoga istraživanja to potvrđuju. Ne samo da ometa REM san, već može i znatno da oteža buđenje sledećeg jutra.

Pržena i masna hrana

Ova hrana ometa varenje tokom noći. Zdrave masti kao što su orasi, semenke ili avokado su u redu, ali zasićene masti i prženu hranu je najbolje da izbegnete, piše "Mind Body Green".

Gazirana i kofeinska pića

Kafa nije jedini napitak sa kofeinom koji treba izbegavati pre spavanja i čajevi sa kofeinom takođe mogu da vas drže budnim.

Veliki obroci

Kao opšte pravilo, trebalo bi da izbegavate da jedete velike količine bilo koje hrane pre spavanja. Nastavak varenja tokom noći zahteva energiju. Jedenje većih ručkova i lakših večera pomaže u poboljšanju sna.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

alkoholgazirana pićakafamasna hranapržena hranaSanspavanjevarenjezačinjena hrana