Dalas šampion NBA lige!

Pobednički prsten osvojio je tako i srpski internacionalac Predrag Stojaković, iako nije ulazio u igru u poslednje dve utakmice finala.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Džejson Teri sa 27 poena, dok je Dirk Novicki, koji je proglašen za najkorisnijeg igrača finalne serije, utakmicu završio sa 21 poenom i 11 skokova, od čega je većinu postigao u drugom poluvremenu.

Najefikasniji u Majamiju bio je Lebron Džejms sa 21 poenom, dok je Kris Boš postigao 19.

Dalas je odlično počeo i imao je u prvom poluvremenu vođstvo i od 12 poena, 40:28, iako je Novicki tada loše šutirao, samo 1/12 u prva 24 minuta. Majami je uspeo da stigne vođstvo i preuzme ga na kratko,
ali su "Kauboji" uspeli da zadrže minimalnu prednost, najviše zahvaljujući Teriju.

U drugom poluvremenu, Dalas je izdržao pritisak, a Novicki je pronašao šut, tako da je ekipa zadržala prednost i osvojila svoj prvi trofej u istoriji kluba.


Novicki je tako posle serije individualnih priznanja osvojio i najvažniji trofej, ali odmah posle utakmice nije imao mnogo šta da kaže.

"Ne mogu još zaista da poverujem u ovo. Vredno i dugo smo radili da bismo došli dovde. Tim je prešao neverovatan put...Ovaj osećaj, biti najbolji na svetu, to je jednostavno neopisivo", rekao je nasmejani Novicki, sa kačketom na kome se nalazio znak kluba i natpis "šampioni".

Vlasnik Dalasa Mark Kjuban prepustio je podizanje trofeja osnivaču kluba, Donaldu Karteru, koji je to učinio noseći šampionsku majicu i svoj zaštitni znak, beli kaubojski šešir.

Kid je titulu osvojio posle 17 godina karijere. Ovaj plejmejker nalazi se na drugom mestu liste najboljih asistenata lige svih vremena (prvi je Džon Stokton) i na trećem mestu najboljih "kradljivaca" (iza Stoktona i Majkla Džordana).

"Ne mogu da verujem kakav sam put prešao. Izgleda da mi je treće finale donelo konačno sreću. Ne znam još koliko ću igrati. Osećam se dobro, a saigrači su mi sjajni. Ako se ovako nastavi, gledaćete me još dve-tri godine", rekao je Kid.

On je tako postao drugi najstariji igrač koji je osvajao trofej kao član prve postave, posle Karima Abdul-Džabara.

Trener Dalasa Dik Karlajl priključio se rano jutros i elitnoj grupi onih koji su osvajali NBA titule i kao igrači i kao treneri.

Samo se još 10 ljudi nalazi na toj listi, a među njima su i nedavno penzionisani Fil Džekson, jedan od Karlajlovih učitelja Kej-Si Džons i predsednik Majamija Pet Rajli, koji je predvodio ekipu do titule 2006. godine i bio je tvorac stvaranja superjakog tima, dovođenjem Džejmsa i Boša u isti tim sa Dvejnom Vejdom.

Majami nije, međutim, uspeo da osvoji titulu i napravi prvi korak ka ostvarenju sna, a to je stvaranje "dinastije". Verovatno najveći gubitnik je Džejms, koji je došao iz Klivlenda prošlog leta u želji da osvaja titule i tako navukao na sebe gnev navijača svog bivšeg kluba, ali i simpatizera košarke u Americi.

On je sa Klivlendom igrao finale 2007. godine, ali je izgubio od San Antonija.

"Ne pada mi teško pritisak očekivanja. Uopšte. Nisam uspeo 2007. nisam uspeo ni sada", rekao je Džejms, koji je brzo napustio teren posle završetka utakmice, uputivši čestitke samo nekolicini igrača Dalasa.

Vejd je takođe priznao da je Dalas bio bolji u seriji.

"Svaka čast Dalasu. Opasan su tim...Naišli smo na ekipu koja je očigledno bolja od nas", rekao je Vejd.

(Beta)

dirk novickinba plej-ofpredrag stojaković