Projekat “Zelena Srbija” realizovan u Opštini Novi Beograd

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa kompanijom Color Media Communications, a uz podršku Grada Beograda, JKP „Zelenilo Beograd“ i Eurobank Direktne realizovao je danas kampanju „Zelena Srbija“ u Parku „Ušće“, Opštini Novi Beograd.

U okviru projekta, koji se već treću godinu zaredom sprovodi, sadnja drveća se organizuje u 10 gradova i opština Srbije na godišnjem nivou. Opština Novi Beograd je 22 opština po redu u kojoj se sadnja realizovala. Park „Ušće“ je nakon jučerašnje sadnje oplemnjen sadnicama lipe, japanske trešnje i kuglaste katalpe.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da je od 22. novembra 2019. godine, zajedno sa Nemačkom razvojnom agencijom (GIZ), započeta akcija „Drvo za Beograd“ u okviru koje je posađeno više od 2.300 stabala. Osim toga, dodao je da JKP „Zelenilo Beograd“ svake godine posadi više od 5.000 stabala u glavnom gradu.

„Ono što je najvažnije, to je da je tema sadnje stabala i činjenja Beograda zelenijim sve aktuelnija i sve više ljudi je uključeno u nju. Sve je više društveno odgovornih kompanija i različitih predstavnika međunarodnih organizacija koji daju svoj doprinos da Beograd bude lepši i zdraviji“, rekao je Radojičić.

Naveo je da se trenutno procenjuje da u urbanom delu Beograda imamo oko 16 odsto zelenih površina i dodao da je cilj da se dostigne 25 odsto zelenih površina.

„Cilj je ambiciozan, ali svako ovo stablo nas približava tom cilju i radujem se zbog toga“, rekao je Radojičić.

Ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David je istakla da su stabla koja su juče posađena simbol prijateljstva dve zemlje.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam danas ovde i što na ovaj način slavimo prijateljstvo Švedske i Srbije, posadili smo drveće kao simbol našeg partnerstva“, rekla je ona.

Istakla je da Švedska radi sa Vladom Srbije da se ubrza razvoj i stavi akcenat na zelenu agendu kako bi naša zemlja bila pripremljena za Evropsku uniju.

Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov je rekao da projekat „Zelena Srbija“ sprovode već treću godinu zaredom širom naše zemlje, a u cilju podizanja svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija o značaju zaštite i očuvanja životne sredine.

„Današnjom sadnjom drveća ujedno želimo da na lep i specifičan način obeležimo Nacionalni dan Švedske“, rekao je Velinov.

Podsetio je da je Švedska jedan od najvećih donora Republike Srbije u oblasti životne sredine i da sarađuje sa našom Vladom na ubrzanju reformi u okviru Zelena agende Evropske unije. Takođe je napomenuo da je pre 50 godina Švedska bila domaćin prve konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i izrazio zadovoljstvo što se ambasada Švedske priključila akciji promovisanja značaja ozelenjavanja i pošumljavanja Srbije.

Prisutnima su se obratile i Nataša Šišaković, izvršna direktorka JKP „Zelenilo Beograd“ i Aleksandra Džaferović, rukovoditljka korporativnih komunikacija, Eurobank Direktne, koja je partner projekta „Zelena Srbija“.

Džaferović je rekla da Eurobank Direktna već skoro dve decenije kontinuirano ulaže u lokalnu zajednicu i da je zaštita životne sredine jedan od stubova korporativne društvene odgovornosti.

„Nadam se da će današnji događaj biti motivacija svima nama da se i ubuduće odgovorno ponašamo prema prirodi i kao kompanija i kao pojedinci“, navela je Džaferović.

Ambasada Kraljevine Švedskecolor media communicationsDirektorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost SrbijeEurobank DirektneJKP Zelenilo BeogradNj. E. Anika Ben DavidSlađan VelinovSRBATOMzelena srbijaZoran Radojičić