NEOČEKIVANI REZULTATI: Rak nestao kod svakog pacijenta koji je učestvovao u istraživanju

Ishod male studije, u kojoj je učestvovalo 18 ljudi sa kancerom rektuma, doveo je do "suza radosnica", a stručnjaci kažu da bi studiju trebalo ponoviti.

U ispitivanju u kom je učestvovalo svega 18 pacijenata, svaki je uzimao isti lek. Ali rezultati su bili zapanjujući. Kancer je nestao kod svakog pacijenta. On nije mogao da se otkrije fizičkim pregledom, endoskopijom, PET skeniranjem ili M.R.I. skeniranjem, piše "The New York Times".

Dr Luiz A. Dijaz mlađi iz Memorijalnog centra za kancer Sloan Ketering, autor rada objavljenog u "New England Journal of Medicine" u kojem su opisani rezultati, koje je sponzorisala kompanija za lekove GlaksoSmitKlajn, rekao je da ne zna nijednu drugu studiju u koji je tretman potpuno uništio kancer kod svakog pacijenta.

- Verujem da je ovo prvi put da se desilo od kada bolest postoji - rekao je dr Dijaz.

Dr Alan P. Venuk, specijalista za kolorektalni karcinom na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku, koji nije bio uključen u studiju, takođe je rekao da misli da se ovo prvi put dešava.

- Potpuna remisija kod svakog pacijenta je "nečuvena" - rekao je doktor.

Ovi pacijenti sa karcinomom rektuma su se suočili sa iscrpljujućim tretmanima - hemoterapijom, zračenjem i, najverovatnije, operacijama koje su im promenile život i koje bi mogle da dovedu do poremećaja funkcije creva, mokraće i seksualne funkcije.

U studiju su ušli misleći da će, kada se završi, morati da se podvrgnu tim zahvatima jer niko nije očekivao da će njihovi tumori nestati.

Ali ono što su dobili iznenadilo je sve - nije bilo potrebno dalje lečenje.

- Bilo je mnogo suza radosnica - rekla je dr Andrea Čerček, onkolog u Memorijalnom centru za kancer Sloun Ketering i koautor rada, koji je predstavljen na godišnjem sastanku Američkog društva za kliničku onkologiju.

Drugo iznenađenje, dodao je dr Venuk, bilo je to što nijedan od pacijenata nije imao klinički značajne komplikacije.

U proseku, jedan od pet pacijenata ima neku vrstu neželjene reakcije na lekove poput onog koji su pacijenti uzimali, dostarlimaba, poznatog kao inhibitora kontrolnih tačaka. Lek je davan svake tri nedelje tokom šest meseci i koštao je oko 11.000 dolara po dozi. On demaskira ćelije kancera, omogućavajući imunskom sistemu da ih identifikuje i uništi.

Dok se većina neželjenih reakcija lako kontroliše, čak tri do pet odsto pacijenata koji uzimaju inhibitore kontrolnih tačaka ima teže komplikacije koje u nekim slučajevima dovode do slabosti mišića i poteškoća pri gutanju i žvakanju.

Odsustvo značajnih neželjenih efekata, rekao je dr Venuk, znači "ili nisu lečili dovoljno pacijenata ili su, nekako, ovi karcinomi jednostavno drugačiji".

U uvodniku koji prati ovaj rad, dr Hana K. Sanof sa "University of North Carolina’s Lineberger Comprehensive Cancer Center", koja nije bila uključena u studiju, nazvala ju je "malom, ali ubedljivom". Ona je, međutim, dodala da nije jasno da li su pacijenti izlečeni.

- Veoma malo se zna o vremenu potrebnom da se sazna da li je klinički potpuni odgovor na dostarlimab jednak izlečenju - rekla je dr Sanof u uvodniku.

Dr Kimi Ng, stručnjak za kolorektalni karcinom na Harvardskoj medicinskoj školi, rekla je da, iako su rezultati "izvanredni" i "bez presedana", trebalo bi ih ponoviti.

Inspiracija za studiju karcinoma rektuma došla je iz kliničkog ispitivanja koje je dr Dijaz vodio 2017. godine, a koje je finansirao Merk, proizvođač lekova.

U ispitivanju je bilo uključeno 86 osoba sa metastatskim karcinomom koji je nastao u različitim delovima njihovih tela. Ali svi kanceri su imali mutaciju gena koja je sprečila ćelije da poprave oštećenje DNK. Ove mutacije se javljaju kod četiri odsto svih pacijenata obolelih od kancera.

Pacijenti u tom ispitivanju uzimali su Merkov inhibitor kontrolne tačke, pembrolizumab, do dve godine. Tumori su se smanjili ili stabilizovali kod oko jedne trećine do polovine pacijenata i živeli su duže. Tumori su nestali kod 10 odsto učesnika ispitivanja.

To je navelo dr Čerčeka i dr Dijaza da se zapitaju: Šta bi se dogodilo ako bi se lek upotrebio mnogo ranije tokom bolesti, pre nego što bi kancer dobio priliku da se proširi?

Odlučili su se na studiju sa pacijentima sa lokalno uznapredovalim kancerom rektuma - tumorima koji su se proširili u rektum, a ponekad i na limfne čvorove, ali ne i na druge organe.

Dr Čerček je primetio da hemoterapija nije pomogla nekim pacijenata koji su imali iste mutacije koje su uticale na pacijente u ispitivanju iz 2017. godine. Umesto da se smanjuju tokom lečenja, njihovi rektalni tumori su rasli.

Možda bi, smatrali su dr Čerček i dr Dijaz, imunoterapija sa inhibitorom kontrolne tačke omogućila takvim pacijentima da izbegnu hemoterapiju, zračenje i operaciju.

Dr Dijaz je tražio kompanije koje proizvode inhibitore kontrolnih tačaka da sponzorišu malo ispitivanje. Odbili su ga, rekavši da je ispitivanje previše rizično. On i dr Čerček su želeli da daju lek pacijentima koji mogu da se izleče standardnim tretmanima. Ono što su istraživači predložili moglo bi na kraju da omogući kanceru da naraste iznad tačke u kojoj bi mogli da se izleče.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

istraživanjekancerkancer rektumarakrak rektumazdravlje