PREDSTAVLJA RIZIK PO ZDRAVLJE: Koju vrstu hrane trudnice ne bi trebalo da jedu?

Iako danas lekari tvrde da trudnice mogu da rade skoro sve što i žene koje nisu trudne, pod uslovom da imaju zdravu trudnoću, ipak postoje neke stvari koje su opasne.

Jedna od zabrana posebno pada teško onim trudnicama koje vole suši. Dr Lorens Stit, ginekolog i profesor sa Univerziteta Meriland je za "Romper" rekla da postoji dobar razlog za tu zabranu.

Zašto trudnice ne mogu da jedu suši?

- Trudnice ne bi trebale da jedu suši jer sirova riba dovodi bebu u rizik od izloženosti bakterijama - kaže dr Stit.

Ovo pravilo trebalo bi poštovati odmah po početku trudnoće, a po nekima čak i pre, jer je rizik visok. Kako bi se izbegle razvojne komplikacije, dr Stit podstiče trudnice samo da se odreknu svog omiljenog sašimija ili nigirija tokom trudnoće.

Da li je kuvana riba dozvoljena trudnicama?

- Da, kuvana riba jeste. Pod uslovom da je potpuno kuvana i da dosegne unutrašnju temperaturu od najmanje 74 stepena Celzijusa - kaže dr Stit.

Plodovi mora mogu da budu dobar oblik ishrane za trudnice pod uslovom da se izbegava riba bogata živom. Odlične opcije uključuju losos, haringu, inćune, konzerviranu tunjevinu i škampe.

Ali, uz sve navedeno, trudnice nikada ne bi smele da konzumiraju ove vrste morskih plodova u sirovom obliku kako bi izbegle bakterije, živu, pa čak i potencijalne parazite.

- Glavni uticaj parazitske infekcije koju prenose ribe na trudnice je anemija i promenjen imunitet, što može da poveća rizik od infekcije majke - piše u istraživanju objavljenom u časopisu "Obstetrical & gynecological".

Kako se navodi u izveštaju, "primarni efekti na fetus uključuju intrauterino ograničenje rasta i prevremeni porođaj".

Izvor: N1/Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

drugo stanjefetusinfekcijakuvana ribanamirniceriziksirova ribasušitrudnicatrudnicetrudnoćazdravlje