NE IGNORIŠITE IH: Šest znakova ukazuju da se u organizmu nataložilo previše toksina

Često se budite bez energije, hrana koju jedete čini vas tromima, kafa vas ne razbuđuje... Jednostavno se ne osećate dobro? Moguće je da u imate previše toksina u telu.

Stručnjaci su izračunali da prosečan čovek do svoje 70. godine pojede čak 100 tona različite hrane i popije oko 40.000 litara tečnosti, od čega barem petinu čine namirnice koje naš organizam ne može da svari, niti da iskoristi kao energiju, već predstavlja otpad koji se nakuplja u organizmu.

Postoji šest jasnih znakova da se u vašem telu nakupilo puno toksina i da je vreme za detoks.

1. Osećaj umora je prisutan i nakon 8 sati sna

Koliko god spavali i odmarali, imate osećaj da ne možete da obavite sve poslove koji vas čekaju. To može biti znak da vaše telo crpi energiju da izbaci suvišne toksine.

2. Zatvor

Creva svakodnevno primaju toksine iz hrane i pomažu da se telo izbori s njima. Kada nam probava nije redovna, svi toksini ostaju u delu probavnog trakta što ima negativan uticaj na ceo organizam.

3. Česte glavobolje

Ako ste jedno veče "zaglavili" s društvom, prejeli se i popili više alkohola, gotovo je sigurno da ćete se ujutro probuditi s glavoboljom. Glavobolja je jedan od znakova da je vaše telo opterećeno toksinima, pogotovo ako se one ponavljaju često i traju duže vreme. To najčešće nisu teške glavobolje, nego neprijatna, tupa bol, slična glavobolji koja se javi kad je visoka vlaga u vazduhu i najčešće ne prolazi dok se ne odmorimo i odmaknemo od teške hrane ili pića.

4. Osetljivost na mirise

Smetaju vam svi intezivniji mirisi, čak i oni koje ste redovno koristili? Ako pri tom osetite i glavobolju, gotovo je sigurno da vaš organizam muči višak toksina.

5. Nadutost

Ako imate izražene masne naslage oko stomaka i ne možete da skinete kilograme čak i ako držite rigorozne dijete, to je znak da je poremećena pH ravnoteža u telu i da bi trebalo da alkalizujete telo. Jedan od načina je da povećate unos tečnosti, i to alkalizovane vode.

6. Imate loš zadah

Loš zadah može nastati zbog bakterija u ustima, ali je isto tako znak da vaša creva i jetra imaju problem s eliminacijom toksina iz tela.

Kako se toksini izbacuju iz tela?

- Za početak pijte puno vode koja će pomoći izbacivanju toksina, a u dnevnu rutinu uvedite i čaj od maslačka, peršuna, korijandera;
- Vežbajte svakodnevno bar 30 minuta, a ako ste u mogućnosti, posetite i saunu;
- Tokom pranja zuba, ne zaboravite na higijenu jezika;
- Pazite na hranu – smanjite količinu suhomesnatih proizvoda i šećera, a jedite više povrća i voća.

Izvor: Stil.kurir.rs/Jolie.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

bakterijecrevaishranaizbacivanje toksinanadutostorganizamosetljivost na mirisetoksiniunos tečnostizadah