SAVETI ZA RODITELJE: Lekcije umesto naredbi uvek su bolja opcija

Kad bismo se pitali koji je cilj roditeljstva, da li bismo odabrali da odgajamo decu da nas slušaju ili decu koja su uspešna i samostalna?

Premda jedno ne isključuje drugo, dete može da pretenduje na jednu od dve strane.

Kontrola sa sigurne distance, dovešće dete do više prostora za razvoj samostalnosti, ali usput će možda biti više situacija u kojima se ponašaju neposlušno.

Ravnoteža je ključ uspeha

Umesto da deca osećaju da je posao njihovih roditelja da im govore šta da rade, oni bi umesto toga trebalo da osećaju da je posao roditelja da usmeravaju njihove odluke jer ih vole.

Dakle, kako možete da koristite ovaj roditeljski pristup, pri kojem podučavate decu onome što je ispravno, a ne govorite im izričito šta da rade?

Identifikujte se sa situacijama u kojima se nepoželjno ponašanje intenzivira

Umesto da čekate da se loše ponašanje pojavi, odredite gde ga najviše primećujete i počnite da razvijate plan kako ćete reagovati i šta bi vaša deca trebalo da znaju.

Razgovarajte o tome šta očekujete od njih

Kada saznate njihove okidače, naučite ih kakav će biti plan.

- Deco, danas kada odemo u prodavnicu, želim da znate da ne kupujemo igračke. Ali, kupujemo neke stvari sa spiska koje možete da koristite i vi. Pustiću vas da odaberete pastu za zube i šampon. Ali ne kupujemo stvari koje nam nisu potrebne.

Budite sigurni da su razumeli vaša očekivanja

Kad završite sa objašnjavanjem, zamolite ih da razmisle o onome šta ste ih pitali. Ako i dalje ne razumeju vaša očekivanja, onda im ponovno objasnite.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

decalekcijenaredberazgovorroditeljiroditeljstvovaspitanje