TEST SAMO U 522 USTANOVE: Zbog bezbednosti smanjen broj škola za polaganje završnog ispita

- Operativni plan za organizaciju završnog ispita za đake osmog razreda, zakazanog za 27, 28. i 29. jun je spreman - rekao je pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić.

Ispiti počinju u devet sati i traju dva sata, a potrebno je da đaci dođu na polaganje sat vremena ranije.

- Ovo je udarna nedelja, gde je predviđen određen broj aktivnosti koje sprovode, počevši od Republičke upisne komisije preko naših okružnih komisija, školskih uprava, direktora škola. Naravno da su to koraci koji su dogovoreni u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, a u cilju nesmetanog i bezbednog sprovođenja završnog ispita. Svako iz svog domena, u okviru svoje nadležnosti obavlja ovaj posao - rekao je za Tanjug Pašić.

On je naglasio da je u prethodnom periodu bilo više sastanaka sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i drugim institucijama koje su uključene u organizaciju završnog ispita, kao što su Kancelarija za IT, "Batut", Zavodi i pošta.

- Kapacitet od 1.260 osnovnih škola smanjili smo na 522 ustanove. U prethodnom periodu direktori škola koji su gostujući kod direktora domaćina, dogovarali su detalje, procedure, segmente koje će koji deo škole imati određena škola, a nakon toga obavljaju razgovore sa svojim zaposlenima, članovima Školskih upisnih komisija, dežurnim nastavnicima, supervizorima, nastavnicima koji će učestvovati u pregledanju, kao i najvažnije, sa učenicima i roditeljima - rekao je Pašić.

Prema njegovim rečima, stručnim uputstvom za sprovođenje završnog ispita definisani su svi protokoli.

- Naši mali maturanti sa odeljenskim starešinama na polaganje dolaze sat vremena ranije, u 8 časova u škole, kada se proverava da li su poneli knjižicu, obrazac 41, adekvatan pribor, a škola će obezbediti hemijske, vodu i ostalo. Želimo svima mnogo sreće. Konačni rezultati biće objavljeni 5. jula - rekao je Pašić.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

bezbednostMilan Pašićministarstvo prosveteosmaciosnovna školapolaganje male matureupis u srednju školuzavršni ispit