DAR PRIRODE: Devet zdravstvenih benefita konzumiranja kajsija

Osim što je odličnog ukusa, kajsija je prepuna vitamina i minerala koji pomažu u pravilnom funkcionisanju organizma. Postoji devet razloga zašto bi ovo voće trebalo uvrstiti u svakodnevnu ishranu.

1. Hranjive su, a imaju malo kalorija

Kajsije su izrazito hranjiva namirnica, a dve sveže kajsije sadrže svega 34 kalorije, 8 grama ugljenih hidrata, jedan gram proteina, 0,27 posto grama masti i 1,5 grama vlakana.

Takođe, kajsije su bogat izvor beta-karotena i luteina, antioksidansa koji pomažu u borbi protiv štetnih slobodnih radikala. Najbolje ih je konzumirati cele i neoljuštene, jer im se u baš u kori nalazi veliki broj vlakana i nutrijenata.

2. Bogate su antioksidantima

Osim beta-karotena, kajsije su odličan izvor vitamina A, C i E. Između ostalog, sadrže flavonoide, jedinjenja koji štite od bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja, te dokazano neutrališu slobodne radikale i štite od hroničnih oboljenja.

3. Čuvaju oči i vid

Vitamini A i E koje nalazimo u kajsijama važni su za očuvanje zdravlja očiju, a sastojci poput beta-karotena, zeaksantina i vitamina C štite oči od oštećenja.

4. Pomažu da koža ostane lepa i mlada

Zahvaljujući antioksidansima i vitaminu C, kajsije su odlične za kožu: naime, upravo ti sastojci štite kožu od štetnih spoljašnjih uticaja i UV zraka koje izazivaju trajna oštećenja.

Osim toga, vitamin C pomaže u obnavljaju kože i izgradnji kolagena, a beta-karoten štiti od opekotina izazvanih sunčevim zracima.

5. Sadrže mnoštvo vlakana

Kajsije su bogat izvor vlakana, te pomažu u očuvanju uravnotežene probave. Jedna šolja kajsija sadrži 3,3 grama vlakana, a bogate su i topivim vlaknima koja su važna za očuvanje nivoa šećera u krvi, kao i zdrave nivoe holesterola.

6. Sadrže visok nivo kalijuma

Kajsije su bogate kalijumom, mineralom koji je odgovoran za regulisanje mišićnih kontrakcija i tečnosti u telu, a njegovim adekvatnim unosom možemo sprečiti neprijatan osećaj nadutosti.

7. Sa njima unosimo i vodu

Kajsije su bogate vodom pa zbog toga pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska, telesne temperature, zdravlja zglobova i pravilnog rada srca.

Kako većina ljudi u svoj organizam ne unosi dovoljno vode, konzumacija ovog voća pomaže u ostvarivanju preporučenog dnevnog unosa vode, piše portal "Healthline".

8. Moguće je da štite i jetru

Neka istraživanja pokazuju da kajsije mogu pomoći u zaštiti jetre od oksidativnog stresa.

U dve studije na životinjama, pacovi koji su dobijali alkohol i kajsije imali su niže nivoe jetrenih enzima i markera upale nego pacovi koji su dobili alkohol, ali ne i kajsije.

Ovo istraživanje kaže da kajsije mogu sprečiti oštećenje jetre zbog svog prirodno visokog nivoa antioksidanata. Međutim, da bi se istražio uticaj na ljude, potrebno je više naučnih studija.

9. Jednostavno ih je uvesti u ishranu

Možete ih uvesti u svoju ishranu na različite načine, kao džem od kajsija, ili kao sveže za užinu, narezane u jogurtu ili salati.

Možete ih jesti iz konzerve, dinstati sa mesom, dodavati u dezerte kao što su pite i kolači. Budući da su slatke i opore, mogu se koristiti kao zamena za breskve ili šljive u većini recepata.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

ishranakajsijekalorijeunos tečnostizdravlje