Osvajači

Ljudski je praštati – to definitivno misle svi koji su sinoć napunili Living Room u SKC-u. U ime svega onog što su "Osvajači" bili u prvoj polovini devedesetih, oprostili su Čipiju i Šonetu vino crveno, splavove, i dali im novu rokersku šansu.

Pomenuti dvojac, ponovo udružen s ostatkom originalne postave, posle svega što se dešavalo, zaslužuje pohvale - za hrabrost. Iz SKC-a iskoračiti u ovdašnji estradni mulj, i posle mnogo godina, vratiti se u taj isti SKC – nije baš luk i voda. Istorija beleži da je za mnogo manje grehe znalo svašta da poleti ka bini.

Duša kad izneveri

Priča je tako satkana da naslov uvodne sinoćnje pesme, "Duša kad izneveri", neminovno nosi u sebi dosta simbolike, mnogo više nego kada je istom numerom, davno, započet koncert u prepunoj velikoj sali Studentskog kulturnog centra. Odmah je bilo jasno – svaka vrsta provokacije će izostati, vremenska mašina nas je vratila u period kada su "Osvajači" imali perspektivu da postanu stadionski bend. Living Room se pretvarao u jedan glas ne samo kada su se čuli udarni hitovi, kao što su "Pronađi me", "Možda nebo zna", "S kim čekaš dan", "Maska" – od reči do reči se pevalo sve, bilo da su u pitanju generacije koje su sazrevale u to vreme ili mlađi naraštaji, koji su retroaktivno saznali razliku između prva dva albuma "Osvajača" i potonjeg splavarskog blaćenja tog imena. Bio je tu, doduše, i pokušaj nastavka rokerske priče "Osvajača", i to bez Čipija, pa je lepa balada "Minut ćutanja", ovog puta u izvođenju originalne postave benda, sinoć predstavljala prijatno iznenađenje. Za kraj, na lice je ponovo stavljena "Maska".

Zvuk kad izneveri

Devedesetak minuta je sve "vrilo", nažalost, ne samo u prenesenom smislu, već i bukvalno. Living Room u SKC-u je, kao prostor, pravo osveženje kad su u pitanju rok koncerti – baš zbog toga bi organizatori morali da porade na nekim bitnim stvarima kako bi sve funkcionisalo još bolje. Dve stvari su u pitanju – ventilacija i ozvučenje. Kada se ti problemi budu skinuli sa dnevnog (tj. noćnog) reda, Living Room će zaista biti reprezentativan.

A "Osvajači"... Tu su, ponovo, u klubu, na stejdžu. Vreme će pokazati da li ružičaste i šljašteće fleke kojima su zamazali ime mogu potpuno da izblede.

Tekst: Milan Ćunković
Foto: Marko Risović