Izložba arhivskih dokumenata saradnje Srbije i Alžira otvorena u galeriji opštine Vračar (FOTO)

Svečanim otvaranjem izložbe arhivskih dokumenata srpsko-alžirske saradnje, u subotu, 2. jula 2022. godine, u galeriji opštine Vračar, Ambasada Alžira u Srbiji, u saradnji sa Arhivom Jugoslavije i Gradskom opštinom Vračar, otpočela je obeležavanje dvostrukog jubileja – 60. godina nezavisnosti Alžira i 60. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Alžira.

U saradnji sa Arhivom Jugoslavije, institucijom kulture od nacionalnog značaja, ambasada Alžira je priredila izložbu arhivskih dokumenata, fotografija važnih događaja iz istorije diplomatskih odnosa dve zemlje.

Na izložbi je govorio Dragan Teodosić, viši arhivista Arhiva Jugoslavije, koji je, podsetio na to da je saradanja Arhiva Jugoslavije i Ambasade Alžira, veoma plodna, i da je ovo treća izložba, koja sveobuhvatno pokazuje značaj saradnje dve zemlje, kao i mnogobrojne kontakte i posete. Teodosić je istakao da je, na ovoj izložbi, predstavljen i dokument o otvaranju jugoslovenske ambasade u Alžiru, 1962. godine.

Ambasador Alžira, Nj. E. Fatah Mahraz istakao je "da su izložene fotografije i posebno bogata dokumentacija, koja ovekovečuje značajnu prepisku između Alžira i Beograda, između 1956. i kasnih osamdesetih, i osvetljava istorijsku dubinu odnosa aktivne solidarnosti i izuzetnog prijateljstva, koji su povezivali Alžir i Srbiju, a koje, kako to nalaže obaveza pamćenja, ali i zahvalnost, moraju da, kao istorijsko nasleđe, budu prenete sledećim pokoljenjima.
Ova vrsta izložbi ističe značaj arhiva, kao nacionalnih institucija, koje čuvaju sećanja naroda i država. Uvereni smo da će posle ove uslediti i druge slične izložbe, zahvaljujući tradicionalnoj saradnji Ambasade sa Arhivom Jugoslavije, i da će one doprineti boljem i plodnijem naučnom dijalogu među istoričarima, studentima i istraživačima obe zemlje.
Višeznačna i dragocena podrška bivše Jugoslavije, njenih naroda i njenog rukovodstva, posebno se ogleda u odluci o otvaranju njene amabasade, donetoj 2. jula 1962, samo dan nakon referenduma o nezavisnosti Alžira.
Ova izložba je deo raznovrsnog kulturno-istorijskog programa koji je Ambasada pripremila zajedno sa svojim srpskim partnerima.
Ovom dvostrukom alžirsko-srpskom proslavom, u julu 2022. slave se istorijske i tradicionalne veze prijateljstva, saradnje i solidarnosti i ističe se njihovo neprekidno snaženje kroz mnogostruko, uzajamno korisno partnerstvo dve zemlje".

Svečanosti su prisustvovali predstavnici institucija kulture, diplomatskog kora, članovi Društva prijatelja Alžira, kao i alžirski studenti koji su na školovanju u Srbiji.

Autor: Nadlanu.com/Marko Jelić
Foto: Goran Zlatković

alžirarhiv JugoslavijeDragan TeodosićFatah Mahrazgalerija opštine vračar