EFIKASNO REŠENJE: Proteini vam mogu pomoći da utolite želju za slatkišima

Kako se ponašate kada vam iznenada zatreba doza šećera? Oni koji su tu žudnju iskusili, znaju da može da bude prilično teško kada pri ruci nemaju nešto slatko.

Kako biste sebi pomogli u kontroli žudnje za šećerom, registrovani dijetetičar Adam Majer ponudio je rešenje za koje tvrdi da je efikasno.

Zabrinuti ste da jedete previše šećera?

Neki stručnjaci objašnjavaju da kada vam šećer u krvi naglo poraste, vaša krv zapravo postaje gušća. Vremenom to može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema i povećanja rizika od hroničnih bolesti, kao što su dijabetes tipa 2, srčane bolesti, moždani udar i gojaznost.

- Ako ste isprobali sve metode koje možete da smislite kako biste pobedili svoju želju za šećerom, ali se još uvek mučite, proteini su ono što vam treba - tvrdi Majer.

Uticaj proteina na šećer u krvi

Protein je jedan od tri makronutrijenta koji našem telu obezbeđuje kalorije kako bi nas snabdeli energijom. Druga dva su ugljeni hidrati, obično poznati kao šećeri, i masti, a svaki od njih tri različito utiču na vaš šećer u krvi.

Ugljeni hidrati prouzrokuju porast nivoa šećera u krvi odmah nakon jela, prouzrokujući da pankreas otpušta insulin za transport šećera u krvne ćelije.

Masti, s druge strane, nemaju neposredan uticaj na šećer u krvi, ali konzumiranje obroka sa visokim procentom masti može da uspori vašu probavu i naruši sposobnost insulina da prenosi šećere u vaše ćelije.

Proteini pomažu u kontroli nivoa šećera u krvi tako što pomažu u usporavanju probave, povećavajući sitost i smanjuju skokove šećera u krvi nakon obroka, smanjujući brzinu kojom vaše ćelije apsorbiraju šećer.

Kako proteini mogu da pomognu da utolite želju za slatkišima?

Kao što registrovana dijetetičarka Britani Libek kaže, konzumiranje proteina dovodi do toga da se šećer u krvi iz hrane koju jedete, otpušta u krvotok sporije nego kada jedete same ugljene hidrate.

- Unos proteina pomoći će vam da stabilizujete šećer u krvi i sprečite skokove i padove koji mogu da prouzrokuju probleme, uključujući želju za šećerom - objašnjava Libeck.

Prema dr Dani Elis Hines, dodavanje više zdravih izvora proteina vašoj ishrani pomaže u održavanju stabilnosti šećera u krvi uz usporavanje brzine apsorpcije skroba i ugljenih hidrata.

- Ova dva mehanizma, stabilnost šećera u krvi i usporavanje brzine apsorpcije šećera u krvi, pomažu u smanjenju želje za šećerom - kaže dr Elis Hines.

- Još jedan čest uzrok žudnje za šećerom je neunošenje dovoljno kalorija ili neunošenje prave vrste hrane. Ako jedete samo jednostavne, rafinisane ugljene hidrate, odgovor vašeg tela na insulin biće drastičan, prouzrokujući da se iz pankreasa luči mnogo insulina - objašnjava Libek.

Međutim, uključivanje zdravih proteina zajedno sa ugljenim hidratima uz obroke, pomoći će vam da sprečite pad šećera u krvi koji prouzrokuje želju za šećerom. To je zato što belančevine, kao i vlakna, vaše telo duže vari.

Izbegavajte izgladnjivanje

Još jedan dobar način za sprečavanje žudnje za šećerom je da obratite pažnju na znake gladi i da ne dopustite sebi da postanete preterano gladni. Ako dopustite sebi da dođete do tačke gladovanja, vaše telo će poželeti jednostavne ugljene hidrate jer su oni najbrži oblik energije.

Tada ćete se prepustiti iskušenju i jesti prerađenu hranu da biste zadovoljili svoju želju za šećerom. Ostanite korak ispred žudnje tako što ćete jesti zdrave grickalice redovno tokom dana i tako što ćete izbegavati velike razmake između obroka.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

nutrijentiproteinislatkišiugljeni hidratiželja za slatkim