Srbija u 2021. godini izgubila grad veličine Zrenjanina

Za 35 godina broj stanovnika na planeti porastao je sa pet milijardi na gotovo osam milijardi. S druge strane, nas je u Srbiji, iz godine u godinu, sve manje. Samo 2021. godine, izgubili smo više od 70.000 stanovnika što je, na primer, grad veličine Zrenjanina. Pri tom, svaki peti stanovnik Srbije ima više od 65 godina.

Evropa je kontinent najstarijeg stanovništva. Prosečna starost je 30 godina, a u Srbiji 43 i po godine.

- Želimo da živimo što duže i kada smo na putu da produžavamo ljudski vek, nalazimo se pred izazovom, starenje je tema 21. veka, kao i imigracije, kako će se države i vlade svojim politikama suočiti sa mnogo većim brojem ljudi koji imaju više od 65 godina - kaže demograf Danica Šantić.

I pandemija koronavirusa je uticala na demografsku sliku povećanjem stope smrtnosti. Istovremeno se, kažu statističari, rađalo više dece nego ranijih godina.

- Ono što je dobro, jeste da je u 2021. godini zabeležen blagi rast živorođene dece, kao i u 2020. godini, u prvih pet meseci imamo 515 beba više. To jeste neki pozitivan znak da ipak stvari nisu tako loše - navodi načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku Gordana Bjelobrk.

Oni koji su u mladosti oformili porodicu mahom su zadovoljni.

Samo da bi se održao broj stanovnika računica je jednostavna – dvoje dece po porodici. Ali mnogima nije lako dostižna.

- Ako postoji mogućnost sigurnog zaposlenja, stabilnih prihoda, mogućnost da dobijete podršku roditeljstvu ako bolovanje može da uzme i otac i majka, ako imate i institucije i tržište rada koji su prijateljski nastrojeni prema roditeljima, onda je verovatnoća da će roditelji dobiti veći broj dece i veća - smatra sociolog Danilo Vuković.

Država je već uvela neke olakšice za roditelje, a u resornom ministarstvu šansu za veće rađanje vide i u ravnomernijem razvoju zemlje.

- Da se razmišlja o urbanizaciji odnosno o demetropolizaciji, jer ne može nikako da se popravi demografska slika samo stavljajući akcenat na život u gradovima. Da se uspostavi balans između brzine razvoja, načina i kvaliteta razvoja velikih gradova sa mestima koja su ili tu blizu ili negde na periferiji u odnosu na ove centre - ističe ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović.

Srbija ima negativan prirodni priraštaj od devedesetih godina, u mnogim opštinama još od šezdesetih. Ako se trend ne promeni, Srbija će, upozoravaju stručnjaci, za dvadeset godina imati milion stanovnika manje, piše RTS.

Izvor: Nova.rs/RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

broj stanovnikaDanica ŠantićDanilo Vukovićdemografijagordana bjelobrkgrađani srbijeprirodni priraštajRatko Dmitrović