ČETIRI SAVETA NUTRICIONISTA: Kako da izgubite kilograme, a da se ne odreknete slatkiša?

Iako mnoge stroge dijete nalažu restrikcije po pitanju konzumiranja slatkiša, neki stručnjaci smatraju da to nije ispravan pristup i da dovodi do lošeg odnosa s hranom.

Zbog toga, ako vam se jede nešto slatko, trebalo bi sebi da udovoljite. Ako ste ljubitelj deserta, ali želite da izgubite kilograme, postoji mnogo zdravih opcija koje dijetetičari preporučuju čak i onima koji se drže kalorijskog deficita.

1. Odlučite se za deserte u kontrolisanim porcijama

To što pokušavate da izgubite kilograme ne znači da morate da prestanete da jedete deserte. Umesto toga, oprez pri veličini porcija može napraviti razliku.

- Deserti u kontrolisanim porcijama su dobre opcije za one koji žele da kontrolišu svoju težinu - kaže nutricionista Loren Manaker.

2. Uživajte u šolji zelenog čaja uz svoj desert

Možda nećete automatski povezati ispijanje čaja sa jedenjem deserta, ali ta kombinacija može da bude ne samo ukusna, već i zdrava.

Manaker predlaže zeleni čaj iz opravdanog razloga.

- Zeleni čaj sadrži kofein i jedinjenje nazvano EGCG, za koje se pokazalo da podržavaju gubitak težine - kaže Manaker.

3. Oslonite se na prirodnu slatkoću voća

Ako ste ljubitelj voća, pokušajte se s vremena na vreme osloniti na svoju omiljenu vrstu.

- Jedenje voća može da pomogne da zadovoljite svoju žudnju za slatkim, a svom telu tako dajete potrebna vlakna koja mogu da pomognu u kontroli apetita i postizanju sitosti - rekla je Manaker.

4. Dozvolite sebi da pojedete bilo koji desert

Ponekad previše ograničavanja u svrhu gubitka kilograma može da prouzrokuje kontraefekt.

- Kad sebe ograničavamo u ishrani i ne dopustimo uživanje u hrani za kojom žudimo, žudnja će se samo povećati - kaže nutricionista Tejlor Vesli i dodaje:

- Želja će nastaviti da se povećava najverovatnije sve dok se ne predate. U tom trenutku veća je verovatnoća da ćete pojesti veće količine nego da ste sebi odmah udovoljili. Ovakav pristup vam zapravo pomaže da održite svoje odluke i disciplinu na duže staze.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

desertdijetagubitak težinemršavljenjeporcijeslatkišisuvišni kilogramivoćezeleni čajželja za slatkim