VLADA SRBIJE USVOJILA UREDBU: Vantelesna oplodnja omogućena ženama do 45 godina

Vantelesna oplodnja o trošku države biće ubuduće omogućena i ženama starosti do 45 godina, umesto do 43, kao što je do sad bio slučaj, odlučila je juče Vlada Srbije.

Vlada je na sedinici usvojila izmenjenu Uredbu o planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja u Srbiji za 2022. godinu, kojom će se to i omogućiti.

Ovom odlukom, većem broju žena, u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, omogućeno je da putem vantelesne oplodnje finansirane iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, dobiju prvo ili drugo dete do 45 godine starosti, saopšteno je iz Vlade.

Polazeći od potrebe da se omogući što širi obuhvat žena kod kojih postoje medicinski uslovi da se na jedan od navedenih načina (stimulisani postupci biomedicinski potpomognutog oplođenja i krioembriotransfera) ostvare kao majke, a porodice dobiju dete ili decu, bilo je neophodno izmeniti Plan zdravstvene zaštite u tom delu, javlja Tanjug.

Ovim rešenjem ostvaruje se i jedan od zadataka populacione politike - rešavanje problema neplodnosti u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Vlada doneti odluku da se vantelesna oplodnja o trošku države prihvata za žene do 45 godina starosti, što je, kako je rekao, važno za zemlju.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

45 godinaaleksandar vučićbebatrudnoćavantelesna oplodnjavlada srbije