BROJNE ZDRAVSTVENE PREDNOSTI: Deset razloga da konzumirate paradajz svakog dana

Može se raspravljati o tome da li je ovaj plod voće ili povrće, ali nema sumnje da je paradajz ukusan i zdrav. Da li vam je potreban razlog da krenete da ga jedete u većim količinama? Pročitajte deset razloga da ga jedete svakog dana!

1. Obiluje likopenom - boracem protiv kancera

Studije su otkrile da paradajz sadrži veću količinu antioksidansa likopena koji efektivno smanjuje rizik od raka pluća, stomaka i prostate.

Antioksidativna svojstva likopena mogu da zaštite naše imune ćelije od destruktivnih slobodnih radikala, molekula koji mogu da oštetete ćelije i DNK. Najbolji način da dobijete likopen koji daje paradajzu bogatu crvenu boju je preko kuvanog ili obrađenog ploda (soka, sosa i paste).

Kuvajte paradajz sa malo zdravog ulja (maslinovo), jer to pomaže da likopen lakše dospeva u krvotok.

2. Štiti srce

Paradajz je bogat vitaminom C, koji, kao i likopen, utiče na smanjenje rizika od oboljenja srca. Većina vitamina C koncentriše se u supstanci popot želea koja obavija semenke.

U mnogim receptima savetuje se uklanjanje semena kako bi sprečili gorak ukus. Ali da bi konzervirali hranljive materije, koristite paradajz šljivar, koji imaju manje gorkih semenki.

Paradajz je bogat vitaminom B6. Veruje se da vitamin razbija homocistein, aminokiselinu koja oštećuje krvne sudove i time vodi do bolesti srca.

3. Pomaže u kontroli astme

Nova australijska studija pokazala je da adekvatan unos likopena i vitamina A pomaže u smanjenju simptoma astme izazvanih vežbama.

4. Hrani kosti

Paradajz sadrži vitamin K, koji igra ključnu ulogu u zagrevanju krvi i održavanju jakih kostiju. Istraživanje Bostonskog univerziteta otkrilo je da je nedostatak vitamina K povezan sa većom prevalencijom osteoartritisa ruku i kolena.

5. Obiluje vitaminom A

Vitamin A pomaže u održavanju zdrave kože, kose, kostiju i zuba. Jedna čaša (250 ml) seckanog paradajza obezbeđuje više od polovine preporučene dnevne količine vitamina A za žene.

6. Čisti organizam

U našem telu nalaze se mnogobrojni toksini i aditivi koje unosimo hranom. Paradajz pomaže rad bubrega i jetre, a time i čišćenje organizma.

7. Reguliše holesterol

Zahvaljujući niacinu, sok od paradajza smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, a podiže nivo dobrog.

8. Dobar za probavu

Paradajz sprečava dijareju i zatvor i na taj način omogućava organizmu da se reši toksina.

9. Podstiče mršavljenje

Vlakana u paradajzu daju osećaj sitosti, pa će vam biti od velike pomoći ako ste na dijeti.

10. Blagotvoran za ten

U očuvanju lepog tela pomoći će vam čaša soka od paradajza dnevno ili možete i da ga nanesete na kožu. Pomoći će vam ako imate problem sa aknama i proširenim porama.

Izvor: Ddl.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

bolestiishranamršavljenjeparadajzprobavatoksinivitaminizdravljezdravlje kostiju