PODIŽU TELESNU TEMPERATURU: Koje namirnice treba izbegavati tokom leta?

Nije ni čudo da se učestalost zdravstvenih stanja povezanih sa toplotom takođe povećava sa porastom žive. Uzgred, letnja hrana igra vitalnu ulogu u pomaganju da prevaziđete toplotni talas. Ali ne daje sva letnja hrana umirujuće dejstvo. Pročitajte da biste saznali više o hrani koju treba izbegavati tokom letnje sezone.

Rastuće temperature su loše za ljudsko telo, ali nude savršeno mesto za razmnožavanje mikroba. Ovo uzrokuje da se letnja hrana lako pokvari. Takođe, postoji nekoliko onih zbog kojih se brzo osećate sitima i onih koje su bogate kalorijama i ne pomažu u smanjenju telesne temperature, već je podižu. Ove namirnice treba sada da izbegavate:

1. Meso

Meso je izvor masti i proteina. Ali ono opterećuje telo tokom vrelih letnjih meseci. Meso je teško svarljivo. Dakle, kada se konzumira tokom letnjih meseci, izaziva toplotu tokom procesa varenja, što dovodi do daljeg porasta telesne temperature. Takođe, ulje i začini koji se koriste za kuvanje mesa čine da se tokom leta osećate teško, naduto i nezdravo.

2. Začinjena hrana

Dodavanje začina hrani obogaćuje ukus i aromu, ali nije među najboljom letnjom hranom. Začini poput čilija, belog luka, đumbira, semena senfa, crnog bibera, kima i cimeta su hrana koja zagreva telo. Kada se progutaju, povećavaju telesnu temperaturu. Oni takođe povećavaju brzinu metabolizma i utiču na proces varenja. Preterano začinjena hrana tokom leta takođe može da izazove vrućine i erupcije na koži.

3. Plodovi mora

Morski plodovi imaju tendenciju da se brzo pokvare ako nisu pravilno upakovani i uskladišteni. Letnji meseci daju savršene temperature za razvoj mikroba. Konzumiranje morskih plodova koji nisu sveži može dovesti do trovanja hranom i teških želučanih tegoba.

4. Pržena hrana

Pržena hrana kao što je meso, pomfrit, riba, itd, sadrži puno ulja. Ove namirnice se teško vare i čine da se osećate usporeno i teško. Štaviše, prekomerno znojenje tokom leta zajedno sa masnom hranom izaziva pojavu akni i bubuljica tokom leta.

5. Sladoledi na bazi mleka

Iako ovo može biti potpuno iznenađenje, sladoledi na bazi mleka ne spadaju među najbolju letnju hranu. Napravljeni od kondenzovanog mleka, povećavaju telesnu toplotu tokom procesa varenja. Takođe, sladoledi na bazi mleka su skloniji kvarenju. Da biste pobedili letnju vrućinu, jedite domaće sladolede na bazi vode.

6. Čaj i kafa

Topli napici poput čaja i kafe povećavaju toplotu u telu. Takođe, oni su diuretici i tako ostavljaju telo dehidrirano. Kofein prisutan u ovim napitcima zagreva telo, što dovodi do povećane učestalosti zdravstvenih problema povezanih sa toplotom.

Pravi izbor letnje hrane može vam pomoći da se hrabro suočite sa užarenim letnjim suncem. Ne preterujte i slatkim i slanim užicima. Prekomerni šećer podiže telesnu temperaturu tokom varenja, dok prekomerni unos soli izaziva dehidraciju usled pojačanog mokrenja. Jedite što više voća i povrća i jedite količinski manje obroke, više puta dnevno.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

čajkafamastmesomlekomorski plodoviproteinipržena hranasladoledtemperaturazačinjena hrana