UKUSNE I LAKE ZA PRIPREMU: Brojna lekovita svojstva tikvica

Koliko su dobre tikvice za zdravlje? Veoma ukusno i lako za spremanje, povrće koje ima mnogobrojna lekovita svojstva, poput pomoći kod dijabetesa.

Tikvice po obliku podsećaju na krastavac i sadrže brojne semenke. Obično su dostupne tokom cele godine, a mogu da se jedu u sirovom ili kuvanom obliku.

Tikvice za zdravlje, njihov uticaj i brojna lekovita svojstva

Iako je tikvica tehnički voće, obično se sprema kao povrće, jer je najbolja kada se jede u kuvanim jelima. Uvek odaberite plodove koji su ispod 20 cm dužine i čije su semenke meke i mlade.

Mlade tikvice imaju suptilan ukus, mekanu koru i puterasto belo meso.

Dostupne su u svojoj najboljoj formi tokom maja i jula. Skoro svi njeni delovi su jestivi, uključujući meso, semena, pa čak i kožu.

Veoma ukusne i lake za pripremanje, tikvice imaju i brojna lekovita svojstva:

– pomažu u mršavljenju
– poboljšavaju vid
– sprečavaju bolesti koje se javljaju usled nedostatka vitamina C: skorbut, skleroza i lako dobijanje modrica
– deluju protiv astme
– poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje
– deluju protivupalno
– pomažu u kontroli dijabetesa
– snižavaju holesterol
– štite od raka debelog creva
– snižavaju krvni pritisak
– poboljšavaju varenje i probavu
– usporavaju starenje
– jačaju kosti i zube
– pomažu u optimalnom funkcionisanju štitne žlezde
– sprečavaju nastanak gihta
– jačaju zdravlje prostate
– hidriraju kožu
– poboljšavaju funkcionisanje mozga i memoriju
– stimulišu rast kose
– jačaju imunitet

Tikvice i dijabetes

Neskrobna hrana poput tikvica vas može ispuniti i pomoći pri lečenju dijabetesa. Dijetetska vlakna, kojima ovi plodovi obiluju, mogu odložiti apsorpciju glukoze i pomoći pacijentima sa dijabetesom tipa 2.

Nemačka studija navodi da nerastvorljiva vlakna (koja se u tikvicama nalaze u dobroj količini) mogu biti veoma efikasna u sprečavanju dijabetesa tipa 2. Jedna druga studija ukazuje na efikasnost nerastvorljivih dijetetskih vlakana u smanjenju rizika za nastanak dijabetesa.

Viši unos vlakana je takođe povezan sa manjim rizikom od metaboličkog sindroma, što je jedan od faktora koji doprinose dijabetesu. Rastvorljiva vlakna mogu da poboljšaju toleranciju na glukozu kod dijabetičara. Tikvice sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna.

Tikvice za holesterol

Tikvica je jedna od retkih namirnica koja je bez holesterola, a samim tim je možete uključiti u svoju ishranu za snižavanje holesterola. Rastvorljiva vlakna mogu da ometaju apsorpciju holesterola. Ovo pomaže da snizite nivo lošeg ili LDL holesterola u krvi.

Tikvice za mršavljenje

Možda ćete biti iznenađeni ako čujete da će vam konzumiranje tikvica pomoći da značajno izgubite težinu. One imaju izuzetno malo kalorija, ali to vam daje osećaj sitosti. Zbog toga, jedenje tikvica je odličan način da zadovoljite apetit bez preteranog unošenja kalorija.

Pored malog broja kalorija, imaju visok sadržaj vode i bogate su vlaknima. Stoga, kada ih jedete, vaš stomak nije prazan jer vas čine sitim i tako smanjuju apetit, zato su tikvice savršene za vas ako ste na dijeti.

Tikvice kao diuretik

Zahvaljujući svom visokom sadržaju vode, tikvice kao diuretik daju odlične rezultate. To znači da ćete konzumiranjem tikvica povećati učestalost mokrenja i samim tim izbaciti višak tečnosti iz organizma – što je važno za sprečavanje i tretman velikog broja bolesti.

Tikvice za probavu

Zahvaljujući svom bogatom sadržaju vlakana, tikvica za probavu predstavlja idealnu namirnicu. Međutim, uverite se uvedete vlakna u ishranu postepeno. Suviše brzo povećanje dijetetskih vlakana u ishrani može dovesti do nadimanja, grčeva u stomaku, pa čak i do gasova.

Ako patite od probavnih problema, jednostavno uključite tikvice u vaš obrok. Tikvice sadrže i rastvorljiva, kao i nerastvorljiva vlakna. Nerastvorna vlakna, takođe poznata kao "regulatorska", ubrzavaju prolazak vode kroz digestivni trakt. Ovo smanjuje vreme za koje štetne supstance mogu da dođu u kontakt sa crevnim zidovima.

Tikvice za prostatu

Određene studije su zaključile da tikvice imaju određene osobine koje efikasno tretiraju benignu hiperplaziju prostate (uvećanje prostate). Ovo je stanje gde prostata postaje uvećana, što onda može da izazove probleme i sa seksualnim i sa urinarnim funkcijama.

Dobar tretman za probleme sa prostatom se vidi u kombinaciji sa drugim namirnicama koje sadrže fitonutrijente. Visok sadržaj karotenoida u tikvicama ih povezuje i sa smanjenim rizikom od raka prostate.

Izvor: Prirodanadar.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

bolestidijabetesdiuretikholesterolkalorijemršavljenjeprobavasitosttikvicevlaknazdravlje