SUD ODLUČIO: Austrijanka koja je promenila pol - mora u penziju kad i ostali muškarci

Ukoliko žena promeni pol i postane muškarac, prema odluci Višeg suda Austrije, menja se i starosna granica za odlazak u penziju.

Jedna stanovnica Austrije je sa 57 godina promenila svoj pol u muški, i sada će, prema odluci Višeg suda Austrije, moći u penziju tek sa 65 godina. Sud je naveo da za odlazak u penziju važi pol unet u Centralni registar građana, prenose austrijski mediji.

Žena je promenila pol 2017. godine, operativnim zahvatom. Pre toga, u Centralnom registru je vođena kao žena, bila je udata i majka dvoje dece.

Posle promene pola, ona se u Centralnom registru vodi kao muškarac. Ipak, pre dve godine, kada je napunila 60, zatražila je starosnu penziju.

Međutim, penziono osiguranje je odbilo taj zahtev, navodeći da za tu osobu važi starosna granica predviđena za muškarce.

Na tu odluku je podneta žalba sudu, uz navode da, i pored operacije promene pola, ima primarne ženske polne organe i tipično "žensku poslovnu biografiju".

Sud u Gracu je, u prvoj instanci, odbio žalbu, što je sada učinio i Viši sud Austrije.

Sudovi su istakli da starosna granica zavisi od pola, i da je za to važan upis u Centralni registar građana.

Podnosiocu žalbe je rečeno da je sam promenio pol u Centralnom registru, pošto je želeo da bude tretiran kao muškarac.

Viši sud je objasnio da ni činjenica da nisu operativno uklonjene ženske genitalije, ne odlučuje kako se osoba tretira, već kako je upisana u Centralni registar, a tu se vodi kao muškarac.

Izvor: 021.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

austrijacentralni registar građanagodineodlazak u penzijupenzijaPolpromena polasudžalba