NEUOBIČAJENO SUŠNO LETO: Holandska vlada proglasila nestašicu vode

Holandska vlada proglasila je nestašicu vode, što je posledica neuobičajeno sušnog leta, dok meteorološke prognoze ne predviđaju kišu sledeće dve sedmice, javlja "Rojters".

- Vidimo da je u Holandiji sve sušnije već nekoliko nedelja zbog isparavanja i veoma niskih vodostaja reka iz inostranstva - rekla je Mišel Blom iz državne agencije za javne radove i vodoprivredu, imenovana da nadgleda radnu grupu za sušu.

Britanska agencija podseća da su "brutalni toplotni talasi zahvatili velike delove Evrope i Sjedinjenih Država prošlog meseca", što je podstaklo pozive na dodatne napore u borbi protiv globalnog zagrevanja, za koje naučnici kažu da čini ekstremno toplo vreme sve učestalijim i smrtonosnijim.

S obzirom na to da dve trećine holandskog stanovništva živi ispod nivoa mora, suše u toj zemlji mogu brzo da postanu akutni problem i prouzrokuju stvaranje mulja u rekama i otežavanje rečne plovidbe.

Drugi problem je isušivanje brana, a u ovom tenutku barže na donjoj Rajni, važnom putu za prevoz uglja iz Roterdama do nemačkih čeličana, prevoze s manje od pola kapaciteta.

Holandsko ministarstvo infrastrukture i saobraćaja saopštilo je da od utorka voda teče kroz Rajnu brzinom od 850 kubnih metara u sekundi u Lobitu, istočnom gradu gde ulazi u Holandiju, što je "izuzetno malo za to doba godine".

Nivo podzemnih voda je "nizak i vrlo nizak na jugu", dodaje ministarstvo i ukazuje da to izaziva cvetanje algi i uginuće riba, ali se takvo stanje za sada nije odrazilo na pitku vodu.

Vodoprivredne kompanije pozvale su na štednju vode, pa u južnim oblastima Ziland i Limburg apeluju na stanovnike da ne koriste vodu za zalivanje, što će, po oceni "Rojtersa", svakako naštetiti poljoprivrednicima.

Izvor: FoNet
Foto: Ilustracija/Pexels.com

holandijanestašica vodeštednja vodesušno leto