PRIRODNI LEKOVI: Hrana, čajevi i bilje mogu pomoći u detoksikaciji jetre

Jetra je životno važan organ u našem telu koji ima brojne funkcije za organizam poput sinteze proteina i stvaranja molekula koji su važni za probavu. Jetra je najveća žlezda u telu i najviše se povezuje sa detoksikacijom ili čišćenjem organizma od štetnih supstanci.

S razlogom se naziva centralnom laboratorijom organizma jer se u jetri odvija veliki deo metabolizma ugljenih hidrata, proteina i lipida, kao i proces detoksikacije.

Njen posao je da između ostalog, stvara crvena krvna zrnca, podiže krvni pritisak skladišti gvožđe.

Kada dođe do bolesti jetre neki od tih mehanizama više ne ispunjavaju svoju funkciju, pa mogu da stvore velike poteškoće za ceo organizam.

Osim terapije za određene bolesti jetre, moguće je koristiti i prirodne lekove za jetru.

Bolesti jetre i kako ih rešavati

Bolesti jetre se pri početku obično pojavljuju bez jasnih i intenzivnih simptoma koji se ponekad pripisuju drugim bolestima. Najčešće, bolesti jetre su vezane uz metabolizaciju i štetne supstance.

Tako osobe koje preterano konzumiraju kafu, alkohol i cigarete, imaju prekomernu telesnu težinu, dijabetes ili previše koriste neke lekove poput paracetamola i hormonskih kontraceptiva, imaju veći rizik od razvoja bolesti.

Promene prvenstveno počinju da se događaju kod stolice i urina, a prikaz bolesti jetre je i žutica, odnosno, promena boje kože koja postaje žuta.

Kod problema sa jetrom mogu da se pojave sledeći simptomi:

– promena boje stolice u svetliju ili bledu,
– urin postaje taman i pojačanog mirisa,
– promena boje kože u žutu uz svrab,
– zadržavanje vode u mekim tkivima i oticanje stopala, stomaka i ruku,
– umor,
– slabost i malaksalost,
– lako stvaranje modrica i teško zaustavljanje krvarenja.

Kod pojave ovih simptoma koji se ne smanjuju uz promenu životnih navika, potrebno je obratiti se lekaru kako bi se utvrdilo gde se tačno nalazi problem. U skladu sa dijagnozom, lekar će dati pravilnu terapiju kako bi se bolest jetre sanirala.

Bolesti ovog organa je nužno lečiti pravilno i na vreme jer u suprotnom može doći do zastoja jetre i gubitka njene funkcije. To može da uprozrokuje dodatne poteškoće u celom organizmu, a jedini način lečenja u tom slučaju je transplantacija jetre.

Prirodni lek za jetru

Osim lekova za konkretne bolesti, postoje i brojni prirodni lekovi za jetru koji se mogu koristiti čak i kada nije utvrđena bolest jetre. Razlog tome je važna uloga ovog organa koga bi bilo korisno i pametno održavati zdravim.

Prirodno čišćenje jetre posebno se preporučuje osobama koje konzumiraju veće količine analgetika, alkohola, cigareta i nezdrave i masne hrane. Prirodni lek za jetru može da pomogne i kod drugih problema u organizmu, ali pre svega zahteva promenu načina života i životnih navika.

Prvi korak je prvenstveno izbacivanje štetnih supstanci poput alkohola, prekomerne količine lekova, cigareta i masne hrane. Promena ishrane može da učini veliku razliku kada je u pitanju zdravlje jetre, a pre svega je potrebno izbaciti prženu i masnu hranu, kao i hranu bogatu aditivima i konzervansima.

Najbolja hrana za jetru

Bilo bi pametno izbaciti rafinisane šećere, palmino i rafinisano suncokretovo ulje i gazirane napitke. Jetra će biti zahvalna i ako se više krećete na svežem vazduhu, hodate i bavite se sportom.

Postoji nekoliko dobrih namirnica koje mogu da budu prirodan lek za jetru.

Beli luk – pomaže telu da izbaci toksine stvarajući enzime, ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo.

Citrusi, ananas i đumbir – bogati su vitaminom C i snažni su antioksidansi koji omogućavaju jetri da brže apsorbuje štetne supstance iz organizma.

Cvekla – bogata flavonoidima i pomaže u radu jetre.

Artičoka – zbog visokog sadržaja silimarina i inulina ima zaštitan efekat na jetru.

Lisnato zeleno povrće – bogato je hlorofilom, prirodnim sastojkom koji je odličan za izbacivanje toksina iz krvi. To su blitva, zelena salata, kelj, spanać, kupus, brokoli i karfiol.

Jabuke i kruške – sastojak pektin pomaže u spuštanju holesterola, a i bogati su prehrambenim vlaknima.

Mahunarke – bogate aminokiselinom koja pomaže u procesu detoksikacije amonijaka u jetri.

Hladno ceđeno maslinovo ulje – odlična je zamena za rafinisana ulja u ishrani, uz to ima zaštitnu ulogu krvnih sudova i jetre.

Kurkuma – snažni aktivni sastojci i antioksidansi, odlična je u kombinaciji sa crnim biberom koji povećava njenu efikasnost u telu.

Tinkture i čajevi kao prirodni lek za jetru

Osim zdravih namirnica, postoji nekoliko čajeva koji su poznati kao dobri "čistači" organizma, a koji se mogu konzumirati kao prirodan lek za jetru. Na ovoj listi se nalaze: zeleni čaj i čaj od nane, čaj od marulje ili macine trave, čaj od đumbira, ekstrakt sikavice, čaj od maslačka, čaj od korena čička.

Ovi čajevi su odlični antioksidansi koji pomažu jetri da očist organizam od štetnih supstanci. Pokazalo se kako bi bilo dobro dnevno popiti bar šoljicu čaja koji osim što pomaže radu jetre, ujedno pomaže jačanju imuniteta i štiti ga od raznih bolesti.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se smatra jednim od najjačih antioksidansa, pa bi se dnevno smelo popiti najviše pola litre ovog čaja. Posebno će dobro uticati ako se konzumira kontinuirano duži vremenski period.

On podstiče izlučivanje štetnih supstanci iz organizma, stimuliša rad jetre i štiti sluznice i ćelije koje su oštećene delovanjem slobodnih radikala.

Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. S obzirom na to da sadrži kofein, ne preporučuje se deci i trudnicama.

Čaj od marulje ili macine trave

Macina trava ili marulja iz porodice metvice se od davnina koristi zbog lekovitih svojstava.

Najčešće se koristi za lečenje upalnih stanja i ublažavanje simptoma upale u celom telu, ali i za lečenje bolesti disajnih puteva.

Osim toga, čaj od macine trave kao prirodni lek za jetru se može koristiti kod čišćenja jetre i žuči.

Ekstrakt sikavice

Ovo je čest prirodni lek, a sikavica je jedna od retkih biljaka koje bi vam mogli preporučiti i medicinari. Na jetru deluje pozitivno povećavajući nivo glutationa i ne podstiče lučenje žuči.

Preporučuje se osobama s masnom jetrom i osobama koje konzumiraju prekomernu količinu alkohola ili lekova.

Ovo znači da je primerena za slučajeve teških bolesti jetre. Deluje regenerativno, protivupalno i štiti ćelije. Ekstrakt sikavice se može koristiti duži period bez pauza i u tom slučaju nije toksičan. Čaj od sikavice nema veliki uticaj jer aktivna jedinjenja sikavice nisu topiva u vodi.

Čaj i med od maslačka

Maslačak je jedna posebna biljka kod koje je skoro svaki deo lekovit. Od listova i korena se može praviti čaj, a listovi mogu da posluže za pravljenje svežeg soka.

Postoji i med od maslačka koji je odličan u borbi protiv problema sa jetrom i gastritisom.

Maslačak je prirodni lek za jetru jer sadrži antioksidanse, flavonoide, beta karoten i polifenole, pa služi kao diuretik za izbacivanje štetnih supstanci iz organizma.

On pomaže i kod regulisanja šećera u krvi, pozitivno deluje na crevnu mikrofloru, a preporučuje se i osobama koje imaju povišen holesterol.

Čaj od korena čička

Koren čička sadrži veliku količinu fenolne kiseline i pomaže kod regulisanja nivoa šećera u krvi. Pozitivno utiče na kožu i kožne infekcije, a prvenstveno služi za detoksikaciju jetre.

Aktivna supstanca polisaharid inulin kao i eterična ulja pomažu u čišćenju jetre, podstiče metabolizam masti u telu, čisti krv u poboljšava celokupni imunitet.

Čaj od đumbira

Đumbir sadrži nekoliko vrsta eteričnih ulja koja imaju snažna antivirusna i antibakterijska svojstva. Poznat je i po visokom nivou vitamina zbog čega je odličan saveznik kod prehlada i upala.

Osim što pomaže u smanjivanju bolova i bolesti disajnih puteva, odličan je za čišćenje organizma.

Kod svakodnevnog i čestog konzumiranja, ovaj prirodni lek za jetru će podstaći izbacivanje toksina iz tela i poboljšati rad jetre.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

biljkečajevičišćenje jetredetoksikacijadetoksikacija jetredetoksikacija organizmaishranajetraprirodni lekovitoksini