SAVETI ZA RODITELJE: Kako da naučite decu da podnose stresne situacije?

Suočeni sa zahtevima koje moderno društvo postavlja pred decu, važno je preduzeti mere za prevenciju stresa.

Školske obaveze koje deca imaju i pritisak kako bi se prilagodila okolini i društvenim standardima mogu da prouzrokuju stres.

Zbog toga roditelji moraju da nauče decu da se ponašaju asertivno u takvim situacijama. To je jedan od najvažnijih zadataka koji roditelji imaju pred sobom. Ako primetite iznenadne promene raspoloženja ili ponašanja, vašem detetu će možda biti potrebna posebna pažnja.

Razdražljivost i teskoba mogu da ukažu na stres

Ovo stanje se može manifestovati i gubitkom sna, nedostatkom apetita i motivacije. Ako primetite neke od ovih znakova, kao sredstvo prevencije trebalo bi da sprovedete sledeće strategije.

1. Usporite i smanjite pritisak u svakodnevnoj rutini

Deca koja su uvek u žurbi - nikad nemaju vremena za mir. Pre nego što ih ujutru odvedete u školu, dajte im vremena da se mirno pripreme.

Započinjanje dana vikanjem, prigovaranjem i pretnjama nije put do opuštenog dana. Uverite se da je sve spremno za sledeći dan prethodne večeri, to će pomoći da jutra prođu mnogo mirnije.

2. Vodite dijalog sa svojom decom kad god imate priliku

Važno je da znate da li postoji nešto u životima vaše dece što ih opterećuje. Pitajte ih da li im ide sve dobro u školi i društvu.

Naravno, ne možete da rešite svaki problem koji vaša deca imaju i to ne bi ni trebalo da pokušavate. Ali možete da im budete vodilja i da im pomognete da reaguju na odgovarajući način.

3. Ograničite njihovo učestvovanje u vannastavnim aktivnostima

Među roditeljima je sve veća tendencija da prijavljuju svoju decu na razne umetničke i sportske aktivnosti. Iako je negovanje interesa i talenata važno, takođe je bitno da im date vremena da jednostavno budu deca - slobodna i neopterećena.

4. Budite uzor asertivnog ponašanja

Najbolji način za odgajanje dece je korišćenje sopstvenog primera. Ako želite da vaša deca nauče da reaguju na zdrav način u situacijama koje ih stavljaju u iskušenje, najbolje je da se tako i sami ponašate.

5. Usadite im zdravu rutinu spavanja

Deca koja dovoljno spavaju i dobro se odmaraju manje su sklona stresu i bolje su pripremljena za obradu informacija na koje naiđu u školi.

6. Ograničite deci upotrebu tehnologija

Deca koja provode sate pred ekranom imaju veće šanse da pate od stresa. Neka se igraju na otvorenom i provode neko vreme daleko od TV-a, tableta i mobilnog telefona. Mališane ništa bolje neće opustiti od provođenja kvalitetnog vremena sa svojom porodicom.

Izvor: N1/Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

asertivno ponašanjedecadigitalni uređajikomunikacijaponašanje decerazgovorroditeljirutina spavanjastresstresne situacijeuzor