POČELA FAZA TESTIRANJA: Poštare na milanskim ulicama zameniće robot "Jape" (VIDEO)

Sve ono što smo nekad gledali u naučnofantastičnim filmovima i zamišljali kao deo neke daleke budućnosti, u mnogim svetskim gradovima postaje stvarnost. Tako, pored najavljenih dronova-taksija koji će prevoziti putnike u Rimu i Milanu, i autobusa bez vozača, trenutno je u eksperimentalnoj fazi i uvođenje robota umesto poštara u Milanu.

Težak 50 kilograma i visok oko metar, "Jape" je novi robot-poštar koji je počeo sa eksperimentalnim radom u milanskom kvartu Kašina Merlata. Ime "Jape" je akronim od "Your Autonomous Pony Express" i biće u stanju da prenese 10 kilograma pošte.

Test će trajati oko godinu dana i prvih šest meseci će se kretati samo u tzv. Aptaunu - rezidencijalnoj oblasti u severozapadnom delu Milana. Na taj način će se robot upoznati sa ulicama, šta je neophodno kako bi mogao da se snađe ukoliko naiđe na bilo kakve prepreke i slično.

U eksperimentalnu fazu će biti uključena dva robota, a cilj je da se za godinu dana uvede još osam. Njih će pratiti tim ljudi koji će analizirati njihovo ponašanje i koji će intervenisati pri eventualnim greškama.

Nakon prvih šest meseci, robot će krenuti sa eksperimentalnom fazom isporučivanja pošte. Preko aplikacije, tj. kju-ar koda, korisnici će moći da otvore šalter i na taj način će staviti u robota paket ili pismo za isporuku. Krajnji cilj je da robot poštar započne svoj rad na svim ulicama Milana.

Eksperimentalna faza je moguća zahvaljujući Odeljenju za digitalnu transformaciju Ministarstva ekonomskog razvoja, Ministarstva za infrastrukturu i održivu mobilnost, te Opštini Milano.

"Japea" je konstruisala mlada firma koja je deo grupe "Novia" tako da bude sasvim siguran za ljude oko sebe - ne ide brzo, ima sistemske senzore koji mu omogućavaju pogled u rasponu od 360 stepeni, poseduje kameru, razglas, trodimenzionalni laserski skener koji "vidi" i do 150 metara udaljenosti.

Izvor: RTS
Foto: yape_mobility/Instagram

italijaMilanopoštapoštarpoštarirobotrobot-poštartehnologijatestiranjeYape