MINISTARKA RUDARSTVA I ENERGETIKE ZORANA MIHAJLOVIĆ PORUČILA: Radi se sve da se ublaži kriza, struje i uglja nema dovoljno

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da Vlada radi sve kako bi ublažila krizu u energetskom sektoru, ali da i pored toga, struje i uglja nema dovoljno, dok su cene i izvoz peleta ograničeni. Ona je istakla da sitacija nije jednostavna jer se naša zemlja, pored globalne energetske krize suočava i sa sušama i nestašicom hrane u svetu, ali da je Vlada blagovremeno donosila mere kako bi bilo dovoljno novca da se uvoze energenti iz drugih zemalja.

- Vlada Srbije vodi energetsku politiku zahvaljujući novcu iz budžeta - rekla je ministarka za TV "Prva".

Kada je u pitanju struja, Mihajlovićeva je istakla da Srbija ne proizvodi dovoljno struje za svoje potrebe i da je uvozi, kao i da će veće količine biti potrebne tokom zime.

- Uvoz struje se trenutno razlikuje od dana do dana, a zavisi upravo od hidrologije, prekjuče je to bilo 12 odsto, juče negde oko pet ili šest odsto i u toku leta mi se krećemo negde između četiri i po i 13 odsto. Još uvek nismo u zimi i još uvek potrošnja nije kao tokom zime. Naša najveća potrošnja je tokom decembra i januara - navela je Mihajlovićeva.

Na pitanje koliko će struja poskupeti, ministarka je navela da će povećanje biti 6,5 odsto, a da će računi građana biti uvećani u proseku od 280 do 340 dinara.

Prema njenim rečima, gas u zemlji je obezbeđen, što ugovorom sa Rusijom, što skladištem u Mađarskoj. Istakla je da u srpskom delu Banatskog Dvora gasa ima za blizu 50 dana - pet miliona metara kubnih gasa može da se istače dnevno, a u ruskom delu ima zaliha gasa za 29 dana. Najavila je da će gasni konektor ka Dimitrovgradu biti izgrađen u septembru naredne godine, kao i da Srbija radi na alternativnim putevima da dođe do gasa preko Albanije i iz Azerbejdžana.

Kada je u pitanju palet, ministarka je kazala da je država ograničila izvoz i cene ovog energenta, kako građani zbog nestašice ne bi prelazili da se greju na struju u toku zime. Najavila je da cena pelata neće prelaziti 320 evra po toni i da će policija i vojska pomoći "Srbija šumama" da se iseče dovoljna količina sirovog drveta za proizvodnju peleta.

Mihajlovićeva je rekla da očekuje da sa svim merama koje je država donela početkom septembra na tržištu budu dovoljne količine peleta.

- To je važno kako, blizu 900.000 domaćinstava koja za grejanje koriste pelet ili ogrevno drvo, ne bi prelazila na grejanje na struju, što bi bio udar na energetski bilans. Sigurno je bilo i određenih špekulativnih radnji i povećane potražnje, ali osnovni problem je bio što "Srbijašume" nisu adekvatnom dinamikom isporučivale drvo pelatarima, ali smo doneli mere i za zabranu izvoza i ograničili cene peleta na 320 evra po toni, a pomoći će i policija i vojska da se raskrči gde je potrebno, da se otčepe uska grla u seči drveta koja postoje - rekla je ona.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

cena peletacena strujekrizaministarstvo rudarstva i energetikepeletstrujaugaljzorana mihajlović