ODLIČNA ZA OSVEŽENJE I IMUNITET: Prednosti i nedostaci ispijanja limunade

Limunada važi za jedan od najpopularnijih osvežavajućih napitaka. Osim toga što osvežava, sadrži veliku količinu vitamina i minerala koji pozitivno utiču na organizam. Međutim, ukoliko priprema i konzumacija nije pravilna, može biti mač sa dve oštrice.

U zavisnosti od načina pripreme limunade, razlikovaće se i njen ukus. Postoji mnoštvo recepata, ali svaki od njih ima svoje pozitivne i negativne strane. Stručnjaci su se složili da problem ne leži u njenom sastavu, već u načinu pripreme.

Klasičan način pripreme limunade je mešanje limunovog soka sa vodom, uz šećer, takođe postoje i drugi zaslađivači. Limunada je odlična baza za dodatke poput limete, nane, kisele vode i slično. Takođe, limunade i sokovi od limuna mogu se pripremiti od koncentrovanih rastvora limuna.

Benefiti

Sadrži visok nivo vitamina C i antioksidanata. U jednoj čaši limunade ima dovoljno vitamina C da zadovolji dnevne potrebe odrasle osobe. Odličan je diuretik, te je najbolji saveznik u procesu mršavljenja.

Visok nivo antioksidanata pozitivno utiče na imunitet, čineći ga jačim.

Odlična je za osveženje i hidrataciju, kao i podizanje energije. Dodatak kao što je šećer, daće telu potrebno gorivo, odnosno energiju. Važno je da količina šećera bude umerena i pravilno kontrolisana.

Negativne strane limunade

Previše šećera u limunadi može povećati nivo šećera u krvi, što može dovesti do povišenog krvnog pritiska i dijabetesa. Takođe, šećer igra veliku ulogu u gojaznosti.

Limunska kiselina može izazvati nuspojave u želucu. Gorušica i loše varenje samo su neke od posledica koje limunska kiselina može izazvati.

Visok nivo kiseline i šećera ima negativan uticaj i na zube, te mogu znatno oštetiti zubnu gleđ.

Da bi limunada bila što zdravija i da bi se iskoristili svi beneiti koje ima, poželjno bi bilo količinu šećera i dodataka svesti na minimum. Zdravi dodaci, kao što je nana, uvek su dobrodošli.

Izvor: Stil.kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

dijabetesletolimunlimunadalimunska kiselinanapitaknedostaciosveženjeprednostipriprema limunadešećer