NOVA PRILIKA ZA MLADE: Uskoro treći krug programa "Moja prva plata"

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević najavila je danas da će uskoro početi novi krug programa "Moja prva plata", za podsticanje zapošaljvanja mladih.

- Ministarstvo je prethodnih godina sprovelo čitav niz aktivnosti kako bi se poboljšao položaj mladih na tržištu rada, a u toku su završne pripreme za sprovođenje trećeg kruga programa "Moja prva plata", koji je dao izuzetne rezultate u zapošljavanju mladih - rekla je ministarka za Tanjug, povodom Međunarodnog dana mladih.

Ona je navela da su sve do sada sprovedene mere dale rezultate, jer je značajno smanjen broj mladih u strukturi nezaposlenih.

Kisić je ukazala da je program "Moja prva plata" dao značajan doprinos u smanjenju nezaposlenosti u populaciji mladih.

- U toku prva dva ciklusa, oko 18.000 mladih je bilo obuhvaćeno ovim programom i oni su na pravi način iskoristili svoju prvu šansu na tržištu rada - rekla je ministarka.

Ona je precizirala da je u toku prvog kruga - 42,2 odsto mladih zasnovalo radni odnos nakon završetka programa, a nakon drugog se ocekuje da će taj broj biti i veći od 50 odsto.

- Podstaknuto ovako dobrim rezultatima, Ministarstvo je na vreme započelo pripremu trećeg ciklusa programa "Moja prva plata" - rekla je Kisić Tepavčević i dodala da očekuje da će zainteresovanost mladih i poslodavaca biti bar ista kao što je bila prethodnih godina.

Ministarka je podsetila da je jedan od osnovnih ciljeva Strategije zapošljavanja, poboljšanje položaja mladih na tržištu rada i da su u tom cilju sprovedene različite mere aktivne politike zapošljavanja.

U prvoj polovini ove godine oko 22.000 mladih bilo je obuhvaćeno merama aktivne politike zapošljavanja, dodala je Kisić, koja je mladima čestitala Međunarodni dan mladih.

- Mladima čestitam Međunarodni dan mladih. Mladost je sama po sebi lepa i poletna i svi mladi treba da se osećaju kao da je svaki dan njihov. Na današnji dan treba da se podsetimo kolika je snaga i moć mladosti - poručila je Kisić.

Izvor: Pink.rs/Tanjug
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Darija Kisić Tepavčevićministarstvo za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanjamladimladi u SrbijiMoja prva platanacionalna služba za zapošljavanjeposaoradno iskustvozapošljavanje