DOVODE DO RAZVOJA TEŠKIH BOLESTI: Kojih pet navika bi trebalo promeniti ako imate visok krvni pritisak?

O krvnom pritisku ne bi trebalo razmišljati samo jednom godišnje kada se spremamo za sistematski pregled. Visok krvni pritisak može da bude opasno stanje koje može da dovede do razvoja teških bolesti, a upravo je to razlog zašto je potrebno redovno da ga proveravate i izbegnete moguće posledice. Dobar način je prevencija, ali i kontrole krvnog pritiska upravo kao i izbegavanje određenih navika.

1. Ne nosite se dobro sa stresom

Prema pisanju klinike Mejo, ako se stresa rešavate pomoću cigareta, alkohola ili prejedanja, sigurno možete uticati na povišenje krvnog pritiska.

Da biste to sprečili, pronađite mehanizme koji će vam pomoći, a koji ne nanose štetu zdravlju - vežbajte i opuštajte se. Neke od ovih aktivnosti mogu da snize krvni pritisak, ali i da doprinesu zdravlju srca.

2. Preterujete sa alkoholom

Alkohol nije samo loš za vašu jetru, štetu će naneti i kardiovaskularnom zdravlju, srcu i krvnim sudovima.

- Dok će malo alkohola opustiti krvne sudove, previše će imati upravo suprotni efekt - objašnjavaju stručnjaci sa klinike Džons Hopkins.

Samo jedno piće može da povisi krvni pritisak, a efekt će se osećati čak i dva sata. Stručnjaci zbog toga savetuju da ga pijete u umerenim količinama, a to bi značilo ne više od jednog pića dnevno za žene i dva za muškarce.

3. Premalo se krećete

Osobe koje više sede nego što se kreću imaju i do 50 odsto veće šanse da će imati problema sa visokim krvnim pritiskom od osoba koje su aktivne.

Radi se o tome da vežbanje održava krvne sudove fleksibilnim, dok će od sedelačkog načina života oni postati tvrdi.

Američko udruženje za srce savetuje da barem 150 minuta nedeljno odvojite za vežbe umerenog intenziteta ili 75 minuta intenzivnog treninga.

4. Imate previše kilograma

Gojaznost je jedan od najvećih neprijatelja normalnog krvnog pritiska. To je stvar fizike:

- Što više kilograma imate, to će više krvi cirkulisati kroz krvne sudove, a tako će i rasti krvni pritisak - pišu stručnjaci sa klinike Mejo.

Ali, ne bi trebalo da izgubite puno kilograma kako bi se razlika primetila, posebno kada je u pitanju zdravlje. Ako imate previše kilograma, dovoljno je da izgubite samo nekoliko da bi se smanjio rizik od razvoja visokog krvnog pritiska za 50 odsto.

5. Konzumirate previše soli

Istraživanja pokazuju da pridržavanje prehrambenih navika po načelima uravnotežene ishrane pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

Nutricionistički uravnotežen plan preporučuje odabir voća, povrća, celovitih žitarica, ribu i meso sa smanjenim sadržajem dodatne soli.

Kod ishrane za osobe sa povišenim krvnim pritiskom, najveći naglasak je na značajnom smanjenju soli, zbog toga je jelo potrebno začiniti kombinacijom začina, izbegavajući pritom so.

Osobama koji imaju problem sa povišenim krvnim pritiskom preporučuju se dnevni unosi više od 2.000 mg do 2.400 mg natrijuma, odnosno oko pet grama soli. Ovako smanjen unos soli u ishrani značajno može da doprinese prevenciji kardiovaskularnih, bubrežnih i ostalih hroničnih bolesti, a samim tim i smanjenju srčanih i moždanih udara.

Budući da se većina soli dnevno unosi upravo putem hrane, vrlo je važno birati kvalitetne proizvode sa smanjenim sadržajem soli.

Uz ovakve proizvode dobro je svakodnevno kombinovati hranu koja je izvor kalijuma, kalcijuma i magnezijuma, a to su voće, povrće, meso i mlečni proizvodi.

Izvor: N1/Ordinacija.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

alkoholbolestigojaznostishrana sa previše solikardiovaskularne bolestikretanjekrvni pritisakloše navikemoždani udarsosrčani udarstresvisok krvni pritisakzdravljeZDRAVLJE SRCA