MAGIČNA NAMIRNICA: Crni susam - riznica zdravlja

Poslednjih godina zapadni svet je osvojio crni susam. Naravno, Istok je vekovima upoznat s ovom namirnicom i rado je baštini u pregršt jela, napitaka, poslastica i raznih manje poznatih oblika i ukusa, i to kako zbog ukusa, tako i zbog bogatih nutritivnih vrednosti. Nije ni čudo da je jednom otkriven, crni susam preko noći postao miljenik Zapada.

Puter ili namaz, mlečni bubble tea, mochi pravo sa leda, puding ili supa... samo su nekoliko najpopularnijih proizvoda od crnog susama koji se u zapadnim zemljama mogu naći, pa skoro na svakom ćošku. Recepata i varijacija sa crnim susamom ima beskrajno, s obzirom na to da se ovaj neobični, ali ipak i nekako neutralni ukus može kombinovati i sa slatkim i slanim, toplim i hladnim, kao glavni sastojak ili kao dodatna aroma, a da pri tome i vizuelno ukrašava svako jelo i nosi riznicu zdravlja. Od azijskih tradicionalnih recepata do savremenih kosmopolitskih mešavina svega sa svačim, crni susam se može naći u svim varijacijama i kombinacijama, uz malo mašte i veštine kombinovanja sastojaka.

Iz Afrike i Indije do celog sveta

Širom Azije crni susam se koristi vekovima. Prema nekim podacima upotreba ovog semena zabeležena je u Kini još 3.000 godine p.n.e, a mitovi ga smeštaju još ranije, čak sve do samog nastanka sveta. Originalno iz Afrike i Indije, crni susam se proširio čitavom Azijom, i postao neizostavni sastojak brojnih tradicionalnih jela, a najčešće poslastica. U Japanu, Koreji, Kini, koristi se i kao začin i kao glavni sastojak, u nebrojano mnogo varijanti i kombinacija: kao dekoracija posuta preko salata, mleven i umešan u pastu koja se služi u različitim sosevima, smrvljen u ulje za umak ili marinadu, kao dodatak slatkom u desertima, i kao neizostavan na prazničnim trpezama u nekoliko zemalja.

All star namirnica

Biljka susama daje semenje različitih boja, odnosno različitih nijansi crne, braon, sive, zlatne i bele. Za razliku od smeđeg "uobičajenog" susama, crni susam ima nešto gorči ukus. Semenke crnog susama su izuzetno bogate magnezijumom i kalcijumom, dijetetskim vlaknima, bakrom i cinkom, vitaminom E, B i gvožđem, smatra se da eliminiše teške metale iz tela, i to nije ni približno čitava lista. S obzirom na ovakav spektar hranljivih materija i zdravstvenih benefita, i činjenicu da se može kombinovati u slanim i slatkim varijantama, i u hrani i u piću, ne čudi da je ova namirnica preko noći osvojila zapadni svet, iznova željan novih "all star" namirnica na trpezi zdravog života.

Primena

Među prvim mejnstrim proizvodima, vrata crnom susamu je otvorio "Starbucks" sa svojim "Teavana Black Sesame Tea Latte", kombinacijom crnog čaja i mleka, sa dodatkom sosa od crnog susama i hrskavim pralinama, takođe od crnog susama. Možda je i neposredno pre ovoga popularnost ponela "matcha", pa je Zapad ostao željan novih ukusa – a crna boja nije ostavila ravnodušnima. Masovno popularan pre svega među tinejdžerima, "Bubble tea" je doneo još kombinacija čaja, mleka i crnog susama, ovoga puta sa tapioka kuglicama koje daju poseban doživljaj i popularnost napitku. Za razliku od većine ovih čajeva sa tapioka kuglicama, ukus crnog susama doneo je osveženje nesvakidašnje kombinacije koja je manje slatka od ostalih, ali ipak dovoljno neobična i ukusna da postane među omiljenijima. Zapravo, to bi i bio opis većine jela od crnog susama – ništa preterano, ne štrči ni na jednu stranu, ali mami svojim nesvakidašnjom pojavom, kako ukusa, tako i izgleda.

Internet pruža zaista pregršt recepata sa crnim susamom, i iako se najčešće nalazi u slatkim varijantama, daleko od toga da su to jedine opcije. Nudle, riba, humus, piletina, salate... samo su neke od kombinacija u kojima ova semenka dodaje jedinstvenu aromu, ali i značajan vizuelni element jelima. Kao i uvek kada je kuhinja u pitanju, mašta može svašta, crni susam nam je dostupan u različitim varijantama, ali i kao sirova namirnica, a s obzirom na pregršt nutritivnih vrednosti koje nosi i pun, neobičan a ipak neutralan ukus, pravo je vreme za surfovanje internetom u potrazi za novim inspiracijama i ukusima, boje crnog susama.

Izvor: Citymagazine.danas.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

crni susamnamirnicasusam