EGIPAT U LUŠTICI BAY: Otvoren Prvi internacionalni World&Art festival

"Egipat u Luštici Bay", tema je prve edicije internacionalnog festivala World&Art, koji je otvoren sinoć na ovoj atraktivnoj lokaciji. Festival je realizovan je kao partnerski projekat Luštice Bay i agencije "Fabrika", a brojne zvanice i gosti su uživali u identitetu Egipta kroz modnu reviju i koncert klasične muzike. Festival je otvorila počasna predsednica i ambasadorka Festivala, popularna i talentovana glumica iz Egipta, crnogorskog porekla Tara Emad, koja je istakla da je ovaj događaj uživa njeno apsolutno poštovanje, i da je sinergija dve predivne kulture koje su različite, a temelje se na istim vrednostima.

Foto: Fabrika

- Ja sam Egipćanka crnogorskog porekla i raduje me ovo druženje. Narod u Egiptu naveliko govori o lepoti Crne Gore, i njenim prirodnim bogatstvima - kazala je ona.

Foto: Fabrika

Usledio je koncert violiniste Ahmeda Mouniba, kairskog filharmonijskog orkestra. Mounib je svetski poznati violinista koji se posebno ističe u žanrovima klasične muzike i džeza.

- Na večerašnjem koncertu između ostalog svirali smo egipatski instrument 'rabab' i tradicionalnu egipatsku muziku. Moja skoro svakodnevna pratnja je pijanista Mohamed Fouada. Sve što smo noćas svirali je naša originalna muzika, spoj klasičnih nota sa tradicionalnom egipatskom muzikom - kazao je on.

- Posle Beča, Maroka evo nas po prvi put u Crnoj Gori, i zaista smo uživali u koncertu. Imate prlepu zemlju, prirodna je izvanredna, spoj mora i planina ne može ostaviti ravnodušnim nikoga - poručio je pijanista Mohamed Fouad, psihijatat po profesiji, muzika je hobi i izraz koji reflektuje sva svoja životna iskustva.

Foto: Fabrika

Usledila je revija inspirisana Kleopatrinim likom, crnogorske dizajnerke Ivane Miranović dizajnerke brenda "Itsa Couture" i Katarine Zlajić - dizajnerke nakita. One su stilizovale modele inspirisane glumicom Elizabet Tejlor, u ulozi Kleopatre u istoimenom filmskom hitu iz 1963. godine.

Foto: Fabrika

Organizatori su ranije najavili da su vođenim idejom da pomenuti festival postane tradicionalan. Luštica Bay internacionalni World&Art festival umetnosti i kulture trebalo bi da se iz godine u godinu održava u istom terminu – druge subote u avgustu, predstavljajući umetnike i modne kreatore iz različitih zemalja sveta. Tema festivala će svake godine biti druga država. Planirano je da svaka festivalska edicija predstavi crnogorske kreatore inspirisane državom koja je tema festivala, potom gostujuće dizajnere iz te zemlje, te gostovanje umetnika iz države kojoj je festival posvećen.

Foto: Fabrika

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Ahmed MounibegipatEgipat u Luštici Bayfabrikafestival World&Artluštica bayMohamed FouadaTara Emad