IZNENAĐUJUĆI EFEKTI: Koje su prednosti konzumiranja kisele pavlake?

Kisela pavlaka može da se koristi kao dodatak mnogim jelima. Odlično se slaže uz pečeni krompir, takose i čorbe, kojima daje kremastu teksturu i popravlja ukus.

Bez obzira na razloge zbog kojih kupujete kiselu pavlaku, trebalo bi da znate šta se događa s vašim telu kada pojedete kašiku ili dve ovog proizvoda.

Dijetetičarka Lorin Manaker otkrila je neke iznenađujuće efekte konzumiranja kisele pavlake na zdravlje.

Dobra je za zdravlje srca

Verovatno nikada ne biste zdravlje srca povezali sa kiselom pavlakom. Ali Manaker kaže da podaci pokazuju da konzumiranje mlečne masti može da bude povezano sa manjim rizikom od srčanih bolesti.

Pruža osećaj sitosti

Čak i mala porcija kisele pavlake može da vas brzo zasiti. Budući da je kisela pavlaka izvor mlečne masti, uključivanje pavlake može da vam pomogne da se brže osetite sitima. Ako pazite na unos kalorija ili masti, možete da odaberete kiselu pavlaku sa smanjenim procentom masnoće.

Utiče na zdravlje creva

Prema Manaker, neke vrste kisele pavlake sadrže dodane žive kulture, što može da pomogne u održavanju zdravlja creva. Pronađite opcije na kojima je istaknuto da sadrže probiotike. I na kraju, kisela pavlaka može da bude problem za one koji ne podnose mlečne proizvode. Ako imate poteškoća sa probavljanjem mlečne hrane, konzumiranje kisele pavlake može da prouzrokuje stomačne tegobe.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

kisela pavlakapavlaka