KLJUČAN ZA ZDRAVLJE: Prednosti i mane svakodnevnog uzimanja vitamina C

Vitamin C je esencijalni vitamin važan za oporavak telesnih tkiva i održavanje imunog sistema zdravim.

Iako je našem telu potreban vitamin C, ono ga ne proizvodi, pa je konzumiranje hrane bogate vitaminom C poput brokolija, prokelja, jagoda, paprike i paradajza, ključna za celokupno zdravlje.

Međutim, neki ljudi radije uzimaju dodatke ishrani, što može da ima prednosti, ali i nedostatke.

Antioksidativni efekti

Medicinski tehničar Šin Markeze ima više od 15 godina iskustva u radu sa pacijentima. On kaže da je vitamin C efikasan antioksidans koji eliminiše slobodne radikale u telu. Smanjuje oksidativni stres prouzrokovan dugotrajnom upalom nakon povrede ili infekcije.

Dnevna doza vitamina C, tvrdi Markeze, takođe može da pomogne u proizvodnji drugih prirodnih antioksidansa, uključujući vitamin E i tetrahidrobiopterin.

Pomoć prirodnom imunskom sistemu

Ljudski imuni sistem pomaže u borbi protiv infekcija, uništavanju stranih tela i smanjenju rizika od bolesti, ali i dalje je potrebna pomoć koja može da dođe u obliku intravenozne primene, ishrane bogate vitaminom C i drugih hranljivih supstanci.

- Vitamin C poboljšava efekat imunih ćelija kao što su fagociti i neutrofile. Dnevni unos vitamina C takođe može da pomogne da se očiste mrtve imune ćelije nakon infekcije, sprečavajući štetu od nakupljanja nusproizvoda imune aktivnosti - ističe Markeze.

Foto: Ilustracija/Freepik.com

Smanjen rizik od očnih bolesti

Uzimanje dodataka vitamina C navodno može da smanji rizik od očnih bolesti kao što su makularna degeneracija i katarakta.

- Malo je verovatno da dodaci vitamina C mogu da izleče oštećenje oka povezano sa starenjem, ali mogu da pomognu u smanjenju rizika od smanjene vidne oštrine kasnije u životu - dodaje Markeze.

Povećan rizik od bubrežnih kamenaca

Dnevni unos vitamina C ne preporučuje se svima jer može da poveća rizik od nekih štetnih efekata.

Istraživanja su pokazala da visoke doze vitamina C koje se unose svaki dan povećavaju rizik od bubrežnih kamenaca za više od 20 odsto.

Rizik od interakcija lekova

Dnevni dodatak vitamina C obično je bezbedan, a višak se eliminiše putem urina.

Međutim, nepotrebno visoki nivoi vitamina C mogu da se akumuliraju u telu tokom vremena i prouzrokuju probleme kao što su grčevi u želucu, povraćanje, gorušicu i dijareja.

- Povećanu nivoi vitamina C mogu da budu opasne u kombinaciji sa drugim lekovima, poput statina, vrsta lekova protiv holesterola, leka za razređivanje krvi varfarina i hormonske zamenske terapije poput estrogena - upozorio je Markeze.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

brokolibubrežni kamenacimuni sistemjagodelekovipaprikeprokeljstresvitamin czdravlje