POKLOPITE ŠERPE: Vlade Crne Gore preporučila građanima mere za štednju struje

Vlada Crne Gores saopštila je da je juče na telefonskoj sednici usvojila Izveštaj o radu Nacionalnog saveta za analizu i praćenje bezbednosti snabdevanja energijom i energentima sa Predlogom preporuka za smanjenje potrošnje električne energije.

Opštinama je preporučeno da hitno pređu na LED rasvetu, smanje javnu rasvetu na "mininalni bezbednosno opravdan nivo", da ograniče ili smanje rasvetu bilborda i svetlećih reklama, kao i reflektora na sportskim i ostalim manifestacijama, koje je bi trebalo organizovati u toku dana.

Preporukama za organe državne uprave, lokalne samouprave, državna preduzeća, javne ustanove i privredu sugerisano je korišćenje stepenica umesto lifta, isključenje osvetljenja po završetku radnog vremena, zagrevanje prostorija najviše do 20 stepeni Celzijusa – izuzev bolnica, ustanova socijalne zaštite, vrtića i škola.

Takođe i prelazak na LED rasvetu, da se tokom dana ne uključuje osvetljenje i ne koriste tamne zavese i predmeti koji zaklanjaju prirodnu svetlost, ali i da se ne spuštaju roletne i da radni stolovi budu postavljeni ka prirodnom osvetljenju.

U dugoj listi načina štednje za domaćinstva navedeno je da bi termostat na bojleru trebalo podesti na maksimalno 60 stepeni, frižidere na četiri, a zamrzivače na minus 18 stepeni, uz razumno korišćenje grejnih uređaja.

Građani su pozvani da "u toku dana što više koriste sunce za osvetljenje", a tokom grejne sezone da tokom noći spuste roletne i navuku zavese, ne pokrivaju radijatore nameštajem i odećom, te da veš peru na nižoj temperaturi i suše ga na vazduhu, a ne u mašinama.

- Treba kuvati u poklopljenoj posudi, jer se tako štedi do 20 odsto energije, takođe treba koristiti posude koje su veličinom srazmerne grejnoj površini kako bi se izbegao gubitak od 20 odsto energije - sugeriše Vlada u delu koji se odnosi na pripremu hrane, i napominje da kada voda proključa treba sniziti temperaturu "na najmanju moguću pri kojoj će nastaviti da ključa".

Kad je reč o grejanju domaćinstava, preporučena temperature za prostorije u kojima se duže boravi je od 20 do 21 stepena, kada se spava do 18 stepeni, a kad se odlazi iz kuće tokom dana do 16 stepeni, odnosno najviše deset stepeni "u slučaju dužeg odsustva".

Javnom servisu Crne Gore i emiterima koji imaju nacionalnu frekvenciju preporučuje se, uz ostalo, da emituju promotivne spotove iz oblasti energetske efikasnosti i racionalne upotrebe energije i da pozivaju stručnjake koji će korisnim savetima podizati svest građana "o potrebi energetske tranzicije".

Izvor: RTCG
Foto: Ilustracija/Freepik.com

crna goraštednja strujestrujavlada crne gore