ISPUCALA KOSA: Kako oporaviti i ojačati vlasi posle letovanja?

Problem zvani "ispucala kosa" aktuelizuje se kako se leto bliži kraju. Sunce, slana voda iz mora, hlorisana voda iz bazena, visoka vlažnost i prijatan osvežavajući vetar možda prijaju nama, ali polako ubijaju našu kosu.

Ne verujete? Uzmite jedan pramen i dobro ga pregledajte – suv je, a krajevi dlaka se račvaju, nalik na jezik guštera. Ovako izgledaju ispucali krajevi kose. To znači da je vaša kosa isušena, da je počela da se lomi. Znaćete to i po tome što se lako zapetlja, teško razmrsi i izgleda prilično umorno. Nije puno bolje ni ako vežete rep – onda se pojave vrhovi koji štrče kao suve slamke.

Sada kada znate šta je to što je vašu kosu učinilo lošom i beživotnom, vreme je da rešite problem. Na koji način? Tako što ćete najpre oporaviti vašu kosu, a potom sprečiti da se krajevi ponovo isuše.

Ispucala kosa: Kako sprečiti sušenje i lomljenje kose?

Kao i sa većinom stvari, najbolje je ako sprečite lomljenje kose. Kako to uraditi?

1. Šišajte kosu bar jednom na svakih mesec do dva, skraćujući je za 1,5 do 3,5 cm. Da, ovo je mnogo, posebno za one koji brinu o dužini kose, ali sigurni smo da ne želite superdugu i jako lošu kosu. Ovde je kvalitet važniji od kvantiteta.

2. Smanjite termičko tretiranje kose. Pegla i fen zagrevaju kosu na 200 stepeni celzijusa i isušuju je. Ako ste navikli na redovno oblikovanje, ne zaboravite da koristite sredstva za zaštitu od toplote!

3. Očešljajte kosu pre tuširanja da biste smanjili rizik od zapetljavanja i lomljenja kose kada je mokra. Nanesite šampon na teme i napravite penu laganim pokretima. Pre ispiranja, prođite prstima cik-cak kroz kosu.

4. Pokušajte da ne češljate kosu dok je mokra. Ovo može biti nezgodno, posebno ako ste u žurbi. Ali kada vam ovo postane navika, kosa će biti mnogo zdravija.

Kako oporaviti ispucalu kosu?

Hidrirajte kosu – posle visokih temperatura i aktivnog stilizovanja kosi je potrebna dodatna doza hidratacije. Koristite masku za kosu najmanje jednom nedeljno i isprobajte ekspresnu hidratantnu kremu.

Koristite dve vrste balzama. Jedan koji se ispira odmah nakon upotrebe šampona pod tušem (on će sprečicti gubitak vlage i olakšati češljanje), a drugi pronađite u paleti proizvoda koji se ne ispiraju. Njega nanosite tokom sušenja ili stilizovanja (obezbediće da svaka kosa bude zdrava tokom dana ─ on je hrani, vlaži i štiti).
Izaberite proizvod protiv lomljenja kose i koristite ga redovno.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

ispucala kosakosaletomorenega kosesuncevetar