Srušen mit o vodi - Zaboravite na 8 čaša dnevno!

Britiš medikal žurnal (BMJ) objavio je istraživanje koje ruši prednosti pijenja velike količine vode, posebno
teorija da će dve litre dnevno sprečiti oštećenje bubrega, smanjiti kilograme i povećati koncentraciju.

Doktor Margaret Mek Kartni rekla je da uzimanje osam čaša vode dnevno može biti i štetno i da su dugogodišnje tvrdnje o pijenju vode, gluposti, a mit o opasnostima dehidracije treba zaboraviti.

Oni su zaključili da količina vode koju dnevno pijemo zavisi od ličnih faktora kao što su pol i starost, ali i o ličnom osećaju žeđi, a ne o teoriji da svi treba dnevno da popiju osam čaša vode.

Biokemičarka Donatela Verbanac ističe da je jedini pravi pristup individualnost. Koliko ćemo piti ili jesti zavisi u velikoj meri o tome čime se bavimo, kakav nam je metabolizam, koliko smo stari. Količina vode potrebna svakom od nas je različita, rekla je ona.

Naučnici su upozorili da jedino treba voditi računa o tome koliko piju starije osobe jer se s godinama gubi osećaj za žeđ.

Stručnjaci tvrde da mit o "zdravoj vodi" forsiraju proizvođači flaširane vode.

U Velikoj Britaniji za 10 godina potrošnja flaširane vode udvostručena, što se pripisuje njihovom marketingu. Pritome, veliki proizvođači se brane da se drže uputstva Evropske agencije za bezbednost hrane prema kojima, kako navode , treba piti osam čaša dnevno.

Analize i nekoliko svetskih studija pokazale su da nema nikakvih dokaza koji govore u prilog teoriji prema kojoj su oni koji piju osam čaša vode dnevno zdraviji od onih koji to ne čine, odnosno piju kad su žedni.

vodaživi zdravo