DESET SIGURNIH ZNAKOVA: Na koje načine organizam pokazuje da ste pred kolapsom?

Simptomi sagorevanja mogu da se razlikuju od osobe do osobe, ali ako primetite bilo koji od sledećih znakova, možda je vreme da usporite u svakodnevnim aktivnostima.

Osećate izražen umor

Jedan od znakova da preuzimate previše obaveza na sebe je da osećate konstantan umor, odnosno da i nakon dnevnog ili noćnog odmora u krevetu se budite umorni.

Možda ne pravite dovoljno pauza na poslu ili prelazite sa jednog radnog projekta na drugi bez odmora. Takođe, jedan od znakova hroničnog umora jeste osećaj nemira u situacijama kada nađete vremena da se opustite.

Loš san

Spavanje je jedna od prvih stvari koja se remeti kada ste pod stresom ili preopterećeni.

Obratite pažnju ako ostajete budni pokušavajući da završite projekat ili ako se budite tokom noći odnosno u rane jutarnje sate i nakon toga ne možete da zaspite ponovno.

Promena navika u ishrani

Promene u prehrambenim navikama takođe mogu da budu dobar pokazatelj kada je pravo vreme da napravite pauzu. U nekim slučajevima možete primetiti da jedete manje nego obično ili da preskačete obroke, a da toga niste ni svesni.

S druge strane možda ćete primetiti da jedete više nego obično i da ste uvek u potrazi za obrokom, čak i ako niste gladni. Obe situacije mogu da budu znak stresa.

Osećate nedostatak motivacije

Ako vam je teško da idete do posla ili izgubite interesovanje za stvari u kojima ste nekada uživali, to može da znači da ste došli do tačke sagorevanja.

Visok nivo stresa može da pretvori aktivnosti u kojima ste nekada uživali u monotone zadatke koje obavljate samo jer su vaša dnevna obaveza.

Stalno ste bolesni

Česte bolesti mogu da budu znak da stres utiče na vaš imuni sistem. Previše stresa može da smanji sposobnost ljudskog organizma da se bori protiv infekcije.

Osećate nedostatak energije

Prekomerni stres može da učini da se osećate fizički i psihički iscrpljeno, čak i nakon devet sati sna.

Teško se koncentrišete

Da li se trudite da pratite šta se govori tokom sastanka? Ili sebe zateknete da ponovo čitate dva ista reda kada pokušate da se opustite uz dobru knjigu?

Niko nije imun na blagu zaboravnost s vremena na vreme. Ali, ako otkrijete da vam uobičajeni radni zadaci traju duže ili da vam je teže da ih obavite, možda ih imate previše pred sobom.

Osećate se ravnodušnim prema životu

Normalno je da se s vremena na vrieme osećate potišteno kada su u pitanju vaš posao i druge aktivnosti, ali ne bi trebalo da se stalno osećate demoralisanim zbog onoga što radite.

Vaše svakodnevne radne aktivnosti i zadaci treba da vam daju osećaj zadovoljstva i sreće nakon što ih završite.

Postajete cinični ili negativni

Da li češće nasrćete na ljude? Da li vam svi idu na živac u poslednje vreme?

U početku, sindrom sagorevanja na poslu može da izgleda kao blaga napetost i razdražljivost, ali se brzo može pretvoriti u izlive besa na poslu ili kod kuće. Možda čak i ne znate na šta ste ljuti, samo zato što ste u stalnom nervoznom stanju.

Obraćanje pažnje na svoj osećaj frustriranosti može da bude od pomoći da utvrdite da li preterujete i zbog najmanje sitnice.

Povučeni ste

Provođenje slobodnog vremena u samoći je nekada važno i neophodno, ali kada ste pod velikim stresom, to može da vas izoluje od sveta i ošteti interpersonalne odnose.

Izvor: Vijesti.me
Foto: Ilustracija/Freepik.com

bolestenergijaishranakolapskoncentracijamotivacijaorganizamSansimptomiumor