46. SRPSKI PATRIJARH, A 57. POGLAVAR SRPSKE CRKVE: Patrijarh Porfirije ustoličen u Pećkoj patrijaršiji

Patrijarh Porfirije, na crkveni praznik Pokrov presvete Bogorodice, ustoličen je u tron arhiepiskopa pećkih i patrijarha srpskih u Pećkoj Patrijaršiji, drevnom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC). Vladika crnogorsko-primorski Joanikije predao je patrijarhu Porfiriju panagiju, a pre toga je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije, član Sinoda SPC, pročitao gramatu o ustoličenju patrijarha Porfirija. Prethodno je sa patrijarhom Porfirijem liturgiju služilo više vladika SPC, kao i drugih pravoslavnih crkava.

Patrijarh Porfirije je nakon zvaničnog ustoličenja pozvao Srbe i Albance da zajedno grade mir.

- Program SPC i moj program je mir. Sve vernike sa ovog mesta pozivam da se molimo za sve ljude, za svu braću i sestre, sve sunarodnike i one sa kojima živimo i pre svih za braću Albance da gradimo zajedno mir kao što su gradile srpske sa albanskim porodicama koje su i u dobra i zla vremena čuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane - izjavio je patrijarh Porfirije.

On je dodao da na takav poziv uputio na početku obraćanja upravo da neko ne bi učitavao neki drugačiji program patrijarha i čitave srpske crkve, osim onog koji je zapisan u jevanđeljima.

- Program SPC, dok mnogi čitavom svetu žele da nametnu nemir i dok se povećava opasnost od najpogubnijeg opšteg rata, od svetske kataklizme, jeste mir i samo mir. I to prvo pomirenje, praštanje i mir sa onim koji nam je najbliži, koji nam je prvi sused. Mir kao jedina mogućnost opstanka i naše i njihove dece - rekao je Porfirije.

Ocenio je da "svima na Balkanu" treba da bude jasno da imaju obavezu da svojoj deci obezbede život u miru.

- Niko drugi našoj deci ne može pružiti takvu priliku niti je zainteresovan da im pruži kao mi. Zato danas s ovog svetog mesta poručujemo Srbima i Albancima i svima koji žive na ovim prostorima, nađimo u sebi snagu, prepoznajmo Boga i čuvajmo jedni druge jer želja za mirom saglasna je s osnovnim načelima naše vere i mir je deo Božjeg promisla za čovečanstvo - kazao je patrijarh.

On je naveo da su "Kosovo i Metohija dom srpskom pravoslavnom narodu, ovde se rodio u Pećkoj Patrijaršiji, Dečanima, Gračanici".

- Naših je svetinja na Kosovu i Metohiji kao zvezda na nebu - rekao je patrijarh Porfirije, dodajući da je Pećka Patrijaršija "naša najvažnija i najznačajnija kuća".

Podsetimo, hram su jutros ispunili građani, a ispred je bio postavljen video bim kako bi moglo da se prati bogosluženje.

Teško je proceniti koliko ljudi je bilo prisutno. Nezvanične procene su da je organizovan prevoz sa 20 autobusa, kao i da je došlo oko 300 automobila.

Događaj se odvijao u mirnoj atmosferi. Primećeno je prisustvo kosovske policije i italijanskih pripadnika KFOR-a.

Među prisutnima su bili predstavnici Srpske liste, pravnik Milan Antonijević i drugi.

Tu su bile i vladike Makedonske pravoslavne crkve kojoj je SPC, posle višegodišnjeg spora, dodalila autokefalni status, kao i predstavnik Ruske pravoslavne crkve.

Neposredno po izboru, početkom prošle godine, ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu, kada je primio prava i dužnosti koje mu pripadaju kao poglavaru.

Običaj je da se zatim ustoliči i u Pećkoj Patrijaršiji, ali je to odloženo, kako je navela SPC, zbog epidemioloških mera na Kosovu i Metohiji.

Priština je zabranila direktoru vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću da prisustvuje ustoličenju.

Do ustoličenja je došlo u trenutku kada Beograd ističe da je izložen velikom pritisku sa Zapada da promeni svoj stav o Kosovu.

Neposredno po izboru, patrijarh Porfirije izjavio je da je "referendum na Kosovu izvršen na Vidovdan, 1389. godine".

Ustoličenju prethodnog poglavara, patrijarha Irineja, u Pećkoj Patrijaršiji prisustvovao je i tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

Pećka Patrijaršija, mada u Raško-prizrenskoj eparhiji, predstavlja manastir pod neposrednom upravom poglavara Srpske crkve.

Patrijarh Porfirije je 46. srpski patrijarh, a 57. poglavar Srpske crkve, jer su prethodno to bili arhiepiskopi, počevši od prvog arhiepiskopa, Svetog Save.

Izvor: N1/Beta/FoNet
Foto: porfirije_patrijarh/Instagram

patrijarh PorfirijePećka patrijaršijasrpska pravoslavna crkvaustoličenje patrijarha