ISHRANA U SLUŽBI MENTALNOG ZDRAVLJA: Koje namirnice bi trebalo da jedete kada ste pod stresom?

Da li ste tip osobe koja žudi za visokokaloričnom hranom pod stresom? Ne brinite, niste jedini jer je to normalna fiziološka reakcija.

Džes Kording, nutricionista, otkrila je da je zapravo veoma važno održavati uravnoteženu ishranu jer ona može pomoći našem mentalnom i fizičkom zdravlju. Naime, kada se suočila sa smrtnom bolešću svog oca, pokušala je da hranom održi zdravlje i što bolju reakciju na takav stres. Ona je konzumirala sledeće namirnice:

Bobičasto voće

- Zaista sam počela da jedem mnogo bobica. Verovatno sam žudela za antioksidantima - rekla je ona.

Prepun je moćnih polifenola, a kliničko ispitivanje iz 2017. je čak otkrilo da su flavonoidi (grupa polifenola) povezani sa poboljšanim raspoloženjem. I deca i odrasli su prijavili bolje raspoloženje dva sata nakon konzumiranja bobičastog voća.

Isto tako, ovo voće je bogato vitaminom C, koji može igrati važnu ulogu u stabilizaciji kortizola. Tačnije, istraživanja su otkrila da nadbubrežne žlezde imaju visoku koncentraciju vitamina C, a konzumiranjem ove namirnice možete da je unosite i tako održavate nivo kortizola u ravnoteži.

Štaviše, u drugoj studiji, naučnici su testirali 120 učesnika o tome kako vitamin C utiče na stres: svaki od njih je morao da održi govor, a zatim da reši težak matematički zadatak. Oni među ispitanicima koji su uzimali vitamin C imali su niži krvni pritisak i niži nivo kortizola nakon završetka zadataka.

Omega-3 masne kiseline

Naravno, pomažu i kod stresa. Možda ste već upoznati sa njihovim prednostima za mozak, ali da li ste znali da konzumiranje dovoljno omega-3 masnih kiselina zapravo može pomoći da se stimuliše vagusni nerv (koji vam pomaže da se bolje nosite sa stresorima)? Prema naučnom pregledu iz 2011. objavljenom u časopisu "Frontiers in Physiology", omega-3 masne kiseline mogu pomoći u povećanju tonusa vagusa i podržavanju zdravog parasimpatičkog nervnog odgovora igrajući ključnu ulogu u regulisanju varijabilnosti srčane frekvencije (HRV).

Nutricionista Kording navodi da je u trenucima velikog stresa želela da jede sardine u maslinovom ulju, što je obrok pun ovih važnih esencijalnih hranljivih materija. Osim toga, sardine su odličan izvor vitamina B12, minerala i kalcijuma.

- Nisam mogla da prestanem da ih jedem. Te omega-3 masne kiseline toliko smiruju naš nervni sistem, a osim toga, maslinovo ulje ima mnogo antioksidanata i zdravih masti - istakla je ona.

Fermentisana hrana

Sva hrana koja je dobra za creva dobra je i za mozak, zahvaljujući vezi creva i mozga. Zbog toga nutricionista savetuje dosta fermentisane hrane bogate probioticima. Probiotici su žive bakterije i kvasci koji doprinose obnavljanju i održavanju prirodne ravnoteže bakterija u crevima. Na sreću, živimo u podneblju gde se redovno priprema zimnica, a to je fermentisana hrana.

Od paprike i patlidžana se kuva ajvar i pinđur, komadići paprike, karfiola, kupusa, šargarepe, repe i cvekle tradicionalno se kisele (sa ili bez dodatka sirćeta). Neizostavni su i kiseli kupus i kiseli krastavci i feferoni raznih ukusa. Sve su to namirnice bogate probioticima koje nam mogu pomoći u borbi protiv stresa.

Isto tako, ne zaboravite jogurt, kefir, tempeh i kimči.

Izvor: Živim.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

bobičasto voćeishranajogurtmaslinovo uljementalno zdravljestresstresori