Tokom masakra slušao muziku iz "Rekvijema za snove"

Istraga stravičnog zločina u Norveškoj, kako navode svetski mediji, stigla je čak i do informacija da je ubica Anders Bering Brejvik u trenucima dok je ubijao mlade učesnike kampa na ostrvu Utoja u ušima imao slušalice i da je sa svog iPoda slušao britanskog muzičara Klinta Mansela i njegovu kultnu kompoziciju "Lux Aeterna".

Kompozicija "Lux Aeterna" postala je čuvena kao tema kultnog filma Darena Aronofskog "Rekvijem za snove". Takođe, korišćena je i u scenama bitke u trilogiji "Gospodar prstenova", ali i za mnoge TV emisije poput "Britanija ima talenat", reklame i filmske trejlere.

Brejvik je kompoziciju "Lux Aeterna" nazvao "izuzetno moćnom". Objasnio je da ga je slušanje ove vrlo upečatljive i mnogima omiljene "filmske" melodije na "repeat" oslobađalo straha.

Desničarski ekstremista, autor manifesta na 1.500 stranica, otkrio je da je kompoziciju "Lux Aeterna" slušao maksimalno pojačanu dok je ubijao tinejdžere na ostrvu nedaleko od Osla.

Brejvik je, takođe, otkrio da se za svoj pohod pripremao podižući agresivnost, fizičke performanse i mentalno fokusiranje.

Poslušajte kompoziciju "Lux Aeterna" Klinta Mansela... Ako vam njen naziv možda ne zvuči poznato, kada je čujete, odmah ćete je prepoznati!

anders bering brejvikosloteroristički napad