STRUČNJACI OTKRIVAJU: Kakav efekat grudnjak ima na žensko telo?

Brojne su teorije o tome da nošenje grudnjaka sprečava opuštanje grudi, onda - da njegovo nenošenje zapravo jača vaše grudi, pa do toga da postoji veza između nošenja grudnjaka i rizika od raka dojke.

Na pitanje o tome koliko je nenošenje brushaltera opasno ili ne po zdravlje žene, prof. hirurgije na UCLA dr Deana Atai je rekla: "Kratak odgovor je da nije opasno ići bez grudnjaka". Dodatno je objasnila da se opuštanje grudi dešava sa ili bez nošenja grudnjaka.

- Opuštanje se dešava uglavnom zbog normalnog procesa starenja - kada se gusto žlezdano tkivo dojke zamenjuje masnoćom - i zbog rastezanja potpornih ligamenata tokom vremena - rekla je dr Atai.

- Faktori kao što su genetika, fluktuacije u težini, hormonalne promene, trudnoća i pušenje takođe mogu uticati na to kada i koliko grudi mogu da se opuste - objasnila je za dr Sabrina Sani, stručnjak za zdravlje žena na klinici "Majo".

Međutim, dr Sani je rekla i da se deo opuštenosti može umanjiti nošenjem grudnjaka, posebno za one žene koje imaju veće grudi.

- Ono što se može desiti ako ne nosite nešto što pruža podršku je da možete dobiti male mikrotraume u vašim Kuperovim ligamentima (podržavajući ligamenti dojke), što ponekad može ubrzati taj proces opuštanja - objasnila je dr Sani.

- Zašto nenošenje grudnjaka potencijalno dovodi do opuštanja dojki kod žena čije su grudi velike? Pošto su grudi teže, to više opterećuju žlezde unutar dojke i kožu iznad njih - dodaje Džordan Džejkobs, šef Odeljenja plastične hirurgije u centru Maunt Sinai u Njujorku.

- Ako imate velike grudi, i želite da sprečite stepen opuštanja, možda vaš izbor nije da ga ne nosite mesecima, iako je nemoguće znati koliko tačno vremena je potrebno da dođe do opuštanja, pošto to zavisi od mnogo faktora. Ali inače, dugotrajno odustajanje od grudnjaka verovatno neće imati značajan uticaj na opuštanje - zaključuje dr Džejkobs.

Trening grudi

Postoji teorija o tome da nenošenje grudnjaka može imati takav efekat, da se one "utreniraju" i učvrste tako da nećete morati da nosite grudnjak u budućnosti. Osnova teorije je da će se mišići prilagoditi tako da im podrška neće biti potrebna.

- Jedna stvar koju uvek govorim ženama je da morate da zapamtite da se dojka sastoji od masnog i žlezdanog tkiva, tako da se zaista ne može ojačati na isti način na koji to mogu vaši drugi mišići - objasnila je dr Sani.

Drugim rečima, ako rešite da ne nosite brushalter, to nije "trening" vaših mišića. Mišići grudnog koša mogu se ojačati sklekovima, ali to neće uticati na to da li vam se grudi opuštaju ili ne.

Karcinom dojke

- Apsolutno nema dokaza koji bi sugerisali da će nošenje grudnjaka ili nenošenje grudnjaka uticati na rizik od raka dojke - rekla je dr Sani, pozivajući se na stav Američkog društva za rak. Mnogi faktori mogu igrati ulogu u riziku od raka dojke, ali nenošenje grudnjaka nije jedan od njih.

- Uopšteno govoreći, nošenje ili nenošenje grudnjaka zaista neće imati značajan uticaj na vaše opšte zdravlje - rekla je dr Sani, dodajući da je to potpuno lični izbor.

Ko ne bi trebalo da izbegava grudnjak

Za većinu žena, to je lična odluka ali u nekim slučajevima, zdravstveni radnici preporučuju da osoba treba da nosi brushalter.

- Kod nekih žena koje imaju jak bol u grudima, što može biti povezano sa njihovim opuštanjem i hormonskim promenama, lekari preporučuju nošenje grudnjaka kao jednu od mera koje mogu pomoći. To se uglavnom odnosi na žene sa većim grudima.

- Može da pruži dodatnu podršku, može da pomogne u držanju i zaista može da ublaži opterećenje na leđima, vratu i ramenima. Jedna od najčešćih stvari koje zdravstveni radnici čuju od onih koji ne nose brushalter je da se žale na bolove u leđima - dodala je dr Sani i naglasila da je važno pronaći grudnjak koji "podržava vaš oblik tela, koji je udoban, koji možete da nosite koliko god želite".

Udobnost pre svega

Udobnost je primarni faktor koji žene uzimaju u obzir kada kupuju grudnjake za nošenje kod kuće. Za neke ljude to može značiti nošenje sportskog grudnjaka.

- Sportski grudnjak koji pravilno podržava kožu i podržava žlezdu je apsolutno jednako efikasan kao i grudnjak sa donjim žicama - rekao je dr Džejkobs.

U stvari, dok je dr Džejkobs rekao da je "apsolutno u redu napraviti pauzu od nošenja grudnjaka", pronalaženje grudnjaka koji je udobniji, poput sportskog grudnjaka, i koji još uvek održava podršku, predstavlja srećno rešenje u sprečavanju opuštanja dojki na duže staze.

- Mnogi lekari ili žene i devojke bi mogli da potvrde da možete dobiti povećan rizik od dermatoloških problema na grudima ako nosite brushaltere koji su prečvrsti, stežu, imaju jake neprilagodljive žice i ne prijanjaju dobro telu, pa se jave osipi i iritacije. Sprečite to tako što ćete izabrati udoban grudnjak u kome se osećate prijatno - zaključuje dr Sani.

Ako imate bilo kakvih zabrinutosti u vezi sa zdravljem vaših grudi, obratite se lekaru.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Freepik.com

brushaltergrudigrudnjakkancer dojkerak dojke