Vatikan prvi, Palestina poslednja

LONDON, 26. mart 2008. (FoNet) - Najnestabilnija oblast na svetu je Palestina, za njom dolaze Somalija, Sudan i Afganistan, dok je najstabilnija država sveta Vatikan, a za njom Švedska.

To proizlazi iz nove rang-liste koju je upravo objavila londonska organizacija Džejns informejšn grup (Jane´s Information Group).

Ova organizacija, koja se bavi pitanjima bezbednosit i poltiičke stabilnosti u svetu, rangirala je 235 zemalja i teritorija u svetu. Među postkomunističkim zemljama najbolja je Češka, koja se našla na 30. mestu.

U prvih deset najnestabilnijih spadaju još i Obala Slonovače, Haiti, Zimbabve, Čad, Kongo i Centralnoafrička republika. Irak se popeo na relativno dobro 22 mesto otpozadi. Povoljan uticaj na iračku privredu imao je rast cena nafte.

Afganistan je sada nestabilniji, jer vlada kontroliše sve manji deo teritorije, nasilje je u porastu, polovina ekonomije se oslanja na opijum, u zemlji je malo prirodnih izvora...

Vatikan je kao najstabilnija država dobio 99 od 100 mogućih poena, koliko i druga Švedska i Luiksemburg na trećem mestu. Za njima slede, s malom razlikom, Monako, Gibraltar, San Marino, Lihtenštajn, Britanija, Holandija i Irska.

Švajcarska je na 17, SAD na relativno slabom 22. mestu, odmah iza Australije i Portugala, zbog širenja ručnog naoružanja i sve većeg šverca droge iz Meksika. Svih prvih 30 zemalja na listi se, međutim, smatraju za stabilne.

U prvih 50 na rang-listi od postkomunističkih zemalja uvrštene su, osim Češke, još samo Slovačka na 35. i Poljska na 47. mestu.