INFLACIJA JE UČINILA SVOJE: Maslinovo ulje bi moglo da postane luksuzan proizvod u Španiji

Španski ministar poljoprivrede Luis Planas izjavio je da je zabrinut da bi maslinovo ulje moglo postati luksuzni proizvod u Španiji.

- Ovi proizvodi su važni. Ali za proizvod kao što je maslinovo ulje, važno je da ostane dostupan i za srednju klasu - rekao je Planas u intervjuu za špansku televiziju "Onda Cero".

Značajna suša i rekordne vrućine posebno su pogodile ovogodišnju proizvodnju maslina u Španiji. Istovremeno, više cene energije doprinele su rastu troškova proizvodnje.

Ministar Planas je kazao da je Španija na putu da ove godine proizvede manje od 800.000 tona maslinovog ulja, što je značajno manje u odnosu na 2021. godinu, kada je proizvedeno 1,4 miliona tona.

Iako je ministar poljoprivrede rekao da ne predviđa nestašicu maslinovog ulja, pozvao je španske kompanije koje snabdevaju lokalno tržište da ipak smanje cene ovog proizvoda.

- Na povećanje cena posebno utiču troškovi proizvodnje, ali uključuje i neke ekonomske odluke - dodao je Planas.

U Španiji je cena hrane porasla za 15,4 posto u odnosu na prošlu godinu, prema izveštaju o inflaciji iz oktobra, što je najveći godišnji skok od 1994. godine.

Izvor: N1info.com
Foto: Ilustracija/Freepik.com

inflacijaLuis Planasmaslinovo ulje