NA VREME POTRAŽITE POMOĆ LEKARA: Koje bolove u stomaku ne bi trebalo ignorisati?

Svako ko se bar jednom otrovao hranom ili se suočio sa stomačnim virusom upoznat je sa bolovima, povraćanjem i dijarejom koje često prate ove bolesti. U većini slučajeva ova neprijatna stanja su kratkotrajna, mogu da traju samo nekoliko dana, a bolovi u stomaku obično nestaju sami od sebe.

Međutim, bol u stomaku koji traje nekoliko dana i toliko je jak da ne možete da funkcionišete mogao bi da bude znak ozbiljnijeg zdravstvenog stanja koje zahteva lekarsku pomoć i negu, a mogućnosti lečenja razlikuju se u zavisnosti od uzroka bola.

- Može da bude teško odrediti koliko bi ozbiljan bol u stomaku mogao da bude jer je ova vrsta bola čest simptom mnogih bolesti, uključujući virusni gastroenteritis, trovanje hranom, alergije na hranu i zatvor. Ali postoje neki znakovi na koje treba obratiti pažnju, a mogu da ukažu ​​na to da je bol u stomaku ozbiljan i da zahteva hitnu lekarsku pomoć - objašnjava gastroenterolog Hardip Sing.

Simptomi koji zahtevaju hitnu intervenciju

Znakovi da bol u stomaku može da bude ozbiljan uključuju povraćanje i proliv koji traje duže od 24 sata, krv u stolici, urinu ili povraćenom sadržaju, nagli gubitak težine, nedostatak apetita, oticanje stomaka, groznicu koja ne prolazi i intenzivan bol koji se progresivno pogoršava.

- Ako osetite bolove u stomaku koji ne prestaju u roku od nekoliko dana ili su toliko jaki da ne možete normalno da funkcionišete tokom dana, odmah potražite lekarsku pomoć - upozorava dr Nišita Merla.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

bolovi u stomakudijarejakrv u stolicipovraćanjestomačni virustrovanje hranomzatvor