STRUČNJACI OTKRILI: Kakva bi trebalo da bude ishrana osoba sa smanjenim lučenjem hormona štitne žlezde?

Ako imate hipotireozu ili bolujete od Hashimotove bolesti trebalo bi da pripazite na vašu ishranu.

Štitna žlezda koja slabo radi, može se malo "pokrenuti" pomoću pravilne ishrane. A namirnice bogate jodom, tirozinom, cinkom i selenom mogu tome da doprinesu.

Namirnice koje bi trebalo da jedu osobe sa ovim zdravstvenim problemom su sledeće:

Riba

Ribe poput lososa, sardine, pastrmke i tunjevine bogate su omega-3 masnim kiselinama i uopšteno su dobre za naše zdravlje, a takođe pomažu kod hipotireoze zato što su odličan izvor selena.

Orašasti plodovi

Oni takođe sadrže veliku količinu selena, pogotovo lešnici, indijski i brazilski orah. Šaka orašastih plodova dnevno poslužiće vam kao užina, a možete ih dodati i u omiljena jela, poput salata ili raznih testenina.

Sveže voće i povrće umesto termički obrađenog

Povećanje telesne težine jedan je od ranih simptoma hipotireoze. Kako biste smanjili telesnu težinu, a istovremeno održali dobro zdravlje štitne žlezde, važno je da u ishranu uvedete sveže voće i povrće umesto termički obrađenog, jer je ono u tom obliku zdravije.

Termičkom obradom gube se nutrijenti koji su potrebni štitnoj žlezdi, odnosno našem organizmu.

Morske alge

Ova namirnica često se nalazi na jelovniku vegetarijanaca i vegana, a sjajna je za štitnu žlezdu zato što sadrži veliku koncentraciju joda.

Taj nutrijent esencijalan je za pravilnu funkciju ove žlezde i proizvodnju njenih hormona. Morske alge bogate su vlaknima, kalcijumom i vitaminima A, B, C, E i K.

Mahunarke

Hipotireoza dovodi do manjka energije, a organizam možemo da "napunimo energijom" pomoću raznih mahunarki koje su bogate proteinima, antioksidansima, složenim ugljenim hidratima, vitaminima i mineralima.

Sadrže vlakna i zato su odlične za probavu. Pasulj, grašak, sočiva i leblebije su samo neke od njih i trebalo bi ih uvesti u svakodnevnu ishranu.

Izvor: Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

energijahašimotohipotireozahormon štitne žlezdeishranamahunarkemorske algeorašasti plodoviribaselenštitna žlezdasveže voćevlaknazdravlje