MINISTARSTVO PROSVETE: Koje nove mere predlaže Radna grupa za prevenciju nasilja u školama?

Radna grupa za prevenciju nasilja u školama održala je drugi sastanak kojim je predsedavao ministar prosvete Branko Ružić, koji je naveo da je rok do 19. decembra da se usaglase sve predložene mere.

- Važno je da još jednom naglasim da svi želimo da unapredimo procedure i njihovu primenu u cilju zaštite učenika i zaposlenih u obrazovanju. Drago mi je da su preventivne i korektivne aktivnosti istaknute kao značajne mere - rekao je ministar Ružić.

Najveći broj predloga izmena predložen od članova Radne grupe, prema rečima ministra Ružica, odnosi se, na povećanje broja stručnih saradnika u školama, utvrđivanje odgovornosti roditelja i uvećanje novčane kazne, kao i da brojčana ocena iz vladanja ulazi u prosek, kao i da negativna ocena iz vladanja utiče na ponavljanje razreda, (ulazi u tri nedovoljne ocene).

Postoje i značajni predlozi za skraćivanje roka za vaspitno-disciplinski postupak za učenike, kao i suspenzija učenika srednje škole dok traje vaspitno disciplninski postupak, pitanje pojačanog vaspitnog rada, obaveznost stručnog usavršavanja zaposlenih u školama iz oblasti prevencije i sprečavanje nasilja.

Nasilje je društveni problem

Prvi čovek srpske prosvete je posebno istakao značaj intersektorske saradnje, kao i potrebu za unapređivanjem načina uspostavljanja i ostvarivanja međusobne saradnje ustanova iz oblasti obrazovanja i vaspitanja, socijalne i dečje zaštite, zdravstva, policije i drugih organa, službi i organizacija. Kako se navodi u saopštenju Ministarstva prosvete, Ružić je zahvalio ministarki za brigu o porodici i demografiju Dariji Kisić Tepavčević, koja je uzela učešće u Radnoj grupi.

- Porodice su primarna kuća koja vaspitava dete i uči ga osnovnim vrednostima. Na školi, društvu je da u tome pomogne - rekla je Kisićeva i naglasila da joj je drago što ima učešće u radu Radne grupe, jer smatra da je nasilje društveni problem u čijem rešavanju je važno da svi učestvuju i daju doprinos.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Ilustracija/Freepik.com

branko ružićDarija Kisić Tešavčevićdecanasiljenasilje u školamaRadna grupa za prevenciju nasilja u školamaškolaškolevaspitanjevaspitanje decevršnjačko nasilje