DATIRAJU IZ 1857. GODINE: Najstarije farmerice na svetu prodate za 114.000 dolara (VIDEO)

Par muških farmerica, za koje američka aukcijska kuća "Holabird Western Americana Collections" veruje da bi mogle biti najstarije na svetu, prodate su na aukciji za 114.000 dolara, piše BBC.

Pantalone od džinsa pronađene su u kovčegu na olupini broda koji je potonuo u brodolomu 1857. nedaleko od obale Severne Karoline.

Imaju šlic sa pet dugmadi i veruje se da su pripadale nekom rudaru. Otkrivene su uz još 270 memorabilija iz doba zlatne groznice, od kojih je deo prodat na aukciji u Rinu 3. decembra za gotovo milion dolara, objavio je "Holabird Western Americana Collections".

- Te rudarske farmerice su poput prve zastave na Mesecu, istorijski trenutak - rekao je Dajt Menli, izvršni partner "California Gold Marketing Groupe", kompanije koja je vlasnik farmerica.

Svi predmeti su sa olupine parobroda "Central America", dugačkog 85 metara koji je prevozio putnike iz Srednje Amerike do istočne obale SAD-a tokom 1850-ih.

Brod je potonuo za vreme uragana druge kategorije u septembru 1857, prilikom čega je poginulo 425 od 578 putnika i članova posade. Putnici su potonuli sa oko 21 tonom zlatnika i raznih artefakata, a olupina je otkrivena 1988. godine.

Muške radne pantalone pronađene su u kovčegu Džona Dementa iz Oregona, koji ih je možda kupio u San Francisku, rekli su iz aukcijske kuće.

Pojasnili su da šlic s pet dugmadi ukazuje na to da bi se moglo raditi o farmerkama rane proizvodnje radnih pantalona kakve prodaje kompanija "Levi Strauss".

Šlic je "gotovo identičan, premda ne i tehnički identičan današnjim "levisicama", a vrsta, oblik i veličina dugmića su isti".

Zna se da je "Levi Strauss" svoje prve farmerke napravio i izbacio na tržište u San Francisku 1873. godine, 16 godina nakon brodoloma u kojem su pronađene rudarske radne pantalone.

Istoričarka i direktorka arhiva kompanije Trejsi Panek BBC-ju je rekla da ne pronalazi "vezu između farmerica kompanije "Levi Strauss" i pantalona s aukcije u Rinu" niti veruje da je reč o "radnim rudarskim pantalonama".

- Pantalone nisu izrađene od džinsa i skrojene su godinama pre nego što je "Levi Strauss" patentirao svoje plave farmerke - rekla je, dodajući da su pantalone s dugmićima bile uobičajene u 19. veku.

Prodaja je organizovana dva meseca nakon što je par starinskih "leviski" iz 1880-ih, pronađenih u napuštenom rudarskom oknu u zapadnom delu SAD, prodat za 76.000 dolara na aukciji u Novom Meksiku.

Aukcija predmeta s olupine parobroda "Central America" nudi i ostalu odeću iz sredine 19. veka. Medeno zvono je već kupljeno za 18.000 dolara, a prozirna staklena pepeljara za 1.500 dolara. Ostatak predmeta će biti ponuđen na aukciji u februaru 2023.

Izvor: Hina
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

aukcijabroddžinsfarmericefarmerkenajstarije farmerice na svetupantalone od džinsa