PREPOZNAJTE IH NA VREME: Koji su glavni pokazatelji stresa kod dece?

Ne moramo posebno naglašavati da živimo u vremenu pojačanog stresa. Svet kakav poznajemo doživeo je drastičnu promenu, a na nju nisu imuna ni deca.

Baš poput nas odraslih, i deca mogu da budu pod stresom, piše "Kids Minds Matter", samo kod njih simptomi nisu toliko vidljivi. Ili ipak jesu?

Iako deca nemaju uvek emocionalnu inteligenciju ili vokabular da se izraze, emocionalnim znakovima ili znakovima ponašanja i te kako mogu da pokažu da se nalaze u stresnom periodu i da im je potrebna pomoć.

Stručnjaci objašnjavaju kako se stres kod dece može manifestovati kroz promene u njihovom tipičnom ponašanju.

Svaka dob ima drugačije simptome, ali neki od najuobičajenijih znakova su neraspoloženje ili razdražljivost, povlačenje iz aktivnosti u kojima je dete nekad uživalo, zabrinutost, žaljenje na vrtić ili školu, plakanje, pokazivanje straha u situacijama kojih se dete pre nije bojalo. Osim toga, dete je više vezano za roditelje, pa se javljaju promene u apetitu i spavanju.

Stres kod dece od tri do sedam godina

Ova starosna grupa pod stresom bi mogla da pokazuje ​​znakove regresije. Na primer, deca koja su uspešno naučena da obavljaju nuždu na noši ili toaletu odjednom mogu da se upiške u krevet. Dete takođe može ponovno da počne da sisa palac.

Isto tako, može da ima problema s obraćanjem pažnje na stvari oko sebe, da ima napade besa ili da pokazuje teskobu kod odvajanja. Takođe se ponovno mogu pojaviti borbe oko jela i odlaska na spavanje.

Stres kod dece od sedam do 10 godina

Ova dobna skupina nešto je svesnija neobičnih vremena u kojima se trenutno nalazimo. Mogu da se boje za sopstveno zdravlje, a često brinu i o svojoj porodici jer razvojno stiču sposobnost razmatranja tuđe perspektive.

To se najčešće odnosi na njihove bake i deke, ali neretko i na roditelje. Na primer, mogu da oslobode svoje strahove u obliku ljutnje ili velike razdražljivosti.

Ostali simptomi su zabrinutost, uznemirenost, a kod neke dece primećuje se promena ponašanja – kod kuće se ponašaju na jedan način, a u školi ili s prijateljima na potpuno drugačiji. Sve je to znak da dete prolazi kroz stresan period i da mu je potrebna pomoć.

Stres u tinejdžerskoj dobi od 10 do 13 godina

Ova starosna grupa nalazi se u onoj jedinstvenoj fazi kad počinju da se javljaju buntovnost i neposlušnost. Roditelji kod dece u ovom periodu života najčešće primećuju izbegavanje ili bežanje sa nastave, slabije ocene ili pružanje otpora kada treba da urade domaće zadatke ili završe neki drugi posao koji im je zadat.

Takođe je manje verovatno da će deca u ovoj starosnoj grupi govoriti o svojim brigama i strahovima, ali stručnjaci upozoravanju da to ne znači da ih nemaju.

Izvor: Index.hr
Foto: Ilustracija/Freepik.com

anksioznostdecaponašanjeponašanje deceproblemipromena ponašanjaroditeljistrahovistresstres kod decezdravlje